• Fredrik Karlsson har byggt upp sitt företag Fredrik K Snickeri & Bygg från en till 21 anställda från 2003 fram till november 2014. Inriktningen är små och stora entreprenader, till såväl kommun som privatkund. Foto: Lena Dahlberg
  • Vid Lunnargatan tar de nya lokalerna på 1100 kvadrat form. Inflyttningen är beräknad till januari 2015. 350 kvadrat är tänkt till Fredrik K Snickeri & Bygg, resterande ytor hyrs ut.

Ett av byggföretagen i Kalmar län som växer snabbast

Det är en glad och stolt Fredrik Karlsson som tar emot på kontoret i Västervik. Hans företag Fredrik K Snickeri & Bygg AB blev ett av Sveriges Gasellföretag 2014. Under en ceremoni i Jönköping tilldelades företaget en hedrande andraplats bland de 14 företag i Kalmar län som var nominerade. – Den här utmärkelsen är även mina anställdas förtjänst. Utan dem hade det inte blivit något pris.

Hårt arbete, ett ramavtal med Västerviks kommun, duktiga anställda och en stor portion ödmjukhet. Det är några av de faktorer som gjort att Fredrik K Snickeri & Bygg växt så snabbt, menar Fredrik Karlsson. Han startade sitt företag i februari 2003 och hösten 2004 kunde han anställa. Sedan dess har företaget sakta, och i perioder väldigt snabbt, växt till dagens 21 plattsättare, snickare och betongarbetare.

– Det är mycket tack vare ramavtalet som vi vågat anställa och investera. Men målet har aldrig varit att ha ett visst antal anställda. Jag vill att företaget ska må bra och jag vill tycka att det är rolig.

Flyttar i januari

Kontorslokalerna på Perugatan är numera för trånga och opraktiska. Därför pågår som bäst en nybyggnation på Lunnargatan. I januari 2015 hoppas Fredrik Karlsson att det ska vara klart för inflyttning.

– Vi bygger 1100 kvadrat, varav 350 kvadrat till oss själva. Höögs Måleri och Cramo blir våra hyresgäster. Fastigheten på Perugatan behåller vi för uthyrning.

Fredrik K Snickeri & Bygg utför både små och stora entreprenader, allt från altaner, badrum och kök till om- och tillbyggnader.

– Vi har även ett samarbete med Trivselhus där vi rest ett tiotal hus hittills. Vi gör också fuktsaneringar av utdömda grunder i samarbete med fukttekniker.

Specialsnickerier

Målsättningen framöver är att landa i den nya lokalen och fortsätta utveckla företaget, säger Fredrik Karlsson.

– Vi hoppas kunna göra mindre specialsnickerier själva framöver. Maskinerna finns, det gäller bara att få till organisationen. Det är alltid kundens behov som är i fokus, inte att växa och anställa fler.

– Sedan finns det alltid förbättringar att göra och det är viktigt att de anställda trivs. Det ska ha mycket cred för att företaget har kommit så här långt.

FAKTA Fredrik K Snickeri & Bygg AB

Startade: 2003 med en anställd

Antal anställda november 2014: 21

Omsättning 2010: 7,2 miljoner kronor

Omsättning 2013: 25 miljoner kronor

Inriktning: Små och stora byggentreprenader

Kriterier för att vara en Gasell

Tidningen Dagens Industri har för femtonde året utsett landets snabbast växande företag. Ett antal kriterier måste uppfyllas för att bli ett Gasellföretag.

- Minst fyra årsredovisningar ska offentliggjorts.

- Omsättningen ska överstiga 10 miljoner kronor.

- Det ska vara minst tio anställda.

- Omsättningen ska ha ökat kontinuerligt de senaste tre åren och under samma period ska omsättningen minst fördubblats.

- Rörelseresultatet ska under de senaste fyra räkenskapsåren vara positivt.

- Företaget ska ha vuxit utan förvärv eller fusioner.

- Företaget ska ha sunda finanser.