• Hans Karlsson tar emot priset Årets Lyft i Stockholm. Foto: Henrik Simonsen
  • Det är här i Oskarshamn trollkonsterna med lastbilarna utförs. Foto: Henrik Simonsen
  • De nominerade till Årets Lyft tillsammans med Godstransportrådets ordförande Minoo Akhtarzand. Foto: Henrik Simonsen

Evald Karlssons vann årets lyft

”Vi ger oss aldrig”

Det blev lilla Evald Karlssons åkeri med säte i Oskarshamn som tog hem transport- och miljöpriset Årets Lyft 2014 i Småland i kamp med flera större aktörer.

Priset delades ut i slutet av september hos landshövdingen i Jönköping. Prisutdelare var Minoo Akhtarzand, landshövding i Jönköpings län och ordförande i Godstransportrådet Småland.

Bland de nominerade fanns stora sågverks- och skogskoncernen Södra liksom stora åkeriaktören Gnosjö Trafik.

Men vinnare blev Evald Karlssons åkeri med säte i Oskarshamn intill Scaniafabriken och med bara sex lastbilar.

Innovativa lösningar

Evald Karlssons åker med vd Hans Karlsson får priset för sina innovativa lösningar när det gäller lastbilstransporter. Det handlar om både körsätt och bränsle såväl som inställningar på fordonen.

– Det är både roligt och värdefullt att vi även kan lyfta fram de mindre aktörerna. Evald Karlssons åkeri är ett bra exempel på att även små åkerier kan genomföra innovativa framsteg genom att utveckla sina transporter och sitt körsätt. Och dessutom få en påtaglig reducering av miljöpåverkan på köpet, konstaterar Minoo Akhtarzand.

Motivering

Priset delades ut med motiveringen: ”Evald Karlssons åkeri arbetar systematiskt med teknisk utveckling, både aerodynamik och fordonsoptimering. Samtliga sex bilar i åkeriet har olika motorer och bakaxelutväxlingar. Detta i en ständig jakt för att hitta den optimala bilen för rätt uppdrag. Åkeriet har tydligt minskat sin miljöpåverkan genom stora bränslebesparingar och ökad fyllnadsgrad.”

– Det är förarna själva med stöd från mig som testar sig fram till den effektivaste körtekniken. Var och en får skaffa sin körteknik. Med utgångspunkt från resultatet tar vi tillsammans beslut om förändringar i körstilen som gör att vi kan köra ännu klimatsmartare, berättar Hans Karlsson och förklarar hur han och förarna experimenterar mycket och bland annat har flyttat trailer närmare dragbil, byggt spoilrar och även kör med så kallad flygplanstankning.

– Vi tankar bara så mycket som vi tror går åt till varje resa. Tidigare körde vi runt med 100 ton bränsle och band upp kapital, säger Hans Karlsson och berättar dessutom att lastbilarna nu rullar 51 procent av tiden jämfört med 25 procent av tiden innan förändringarna som dock inte är slutförda än på länge.

– Jag fortsätter jaga på hit och dit. Vi ger oss aldrig, deklarerar Hans Karlsson.

Sveriges nav

De sex godstransportråden runt om i Sverige arbetar för att stärka samarbetet mellan de olika trafikslagen samt utveckla dialogen mellan industri, speditörer och godstransportköpare.

– Fokus på transporter är oerhört viktigt för utvecklingen av näringslivet och behövs verkligen för landsbygden och för Småland som är navet i Södra Sverige, säger Minoo Akhtarzand.

Årets Lyft är Godstransportrådens transport- och miljöpris som delas ut varje år till det företag som utfört den bästa transportlösningen. Priset delas ut regionalt. Vinnaren i regionen kvalificerar sig sedan till den nationella prisuttagningen av Årets Lyft som i år avgörs i Stockholm i början av oktober.