• Längs banan där fastighetschefen Peter Thörnwall står skall tusentals flaskor varje timme passera förbi.
  • Det nya tapphuset är av tysk konstruktion, med förmågan att fylla nästan 50 000 flaskor per timme.
  • Den nybyggda tapphallen skall invigas under försommaren. Till vänster syns balkongerna där besökarna får se hur hela tillverkningsprocessen går till.

Exporten gör att Åbro bygger ut

Ölen har flödat från Åbro Bryggeri i över 150 år, men numera är även cider en stor produkt från bryggeriet. Nu byggs en ny tapphall och även lagerhall för att kunna möta den framtida efterfrågan.
Nybygget har pågått sedan förra året, med en helt ny tapphall på 2 500 kvm, en lagerhall nära 6 000 kvm och med andra nya utrymmen bidrar det med cirka 10 000 nya kvadrat på bryggeriet.
– Det är tretton år sedan vi byggde ut vårt lager senast, det är ökningen av produktionen som kräver större ytor för att klara av logistiken före och efter tappning. Våra produkter öl och cider säljer bra och framför allt så är det exporten av cider som ökar, berättar fastighetschefen Peter Thörnwall som visar runt i den nya tapphallen där installationsarbetet pågår för fullt.
Toppfart
I tapphallen står sedan någon vecka en gigantisk tappanläggning, ett tapphus av tyskt fabrikat med enorm kapacitet.
– När det är intrimmad och går för fullt skall man kunna fylla 45 000 flaskor här varje timme. Den är faktiskt den största i Skandinavien. Tillsammans med våra befintliga linjer har vi då två linjer för såväl glas- som burkfyllning. Det kommer att ge oss mycket större kapacitet att leverera när det är högtryck på försäljningen.
Totalt gick det åt 29 lastbilar med utrustning från leverantören Krones, inklusive långa transportband och maskiner för etikittering, kapsylpåsättning och förpackning i kartong.
– I maskinutrustningen ingår tre stora förpackningsmaskiner, detta gör att vi klarar av exportförsäljningens krav på ett stort antal förpacknings varianter av glas flaskor, berättar Peter Thörnwall.
Även om exporten av öl är stor är det i dagsläget cidern från Vimmerby som sprids över hela världen.
Stora exportländer är Storbritanien, Grekland, Spanien,Kanada, Tyskland, men också så långt bort som i Nya Zeeland och Australien gillar man den svenska cidern.
Cidern tillverkas av vin från framför allt Tyskland, som sedan blandas med extrakt, socker och vatten till olika smaker.
Drycken tappas och transporteras sedan i container med båt ut i världen. Sammanlagt tillverkas ett 10-tal olika sorters cider på bryggeriet i Vimmerby.
– Vår nya tapphall är byggd även för att ta emot besökare. I hela bryggeriet finns det ett nät av balkonger där man kan se hela produktionskedjan igång, tillägger Peter Thörnwall.
Den totala kostnaden för tillbyggnationen ligger på omkring 200 miljoner kronor - vilket också berättar att Åbro Bryggeri är redo för framtiden och en större kostym på den svenska bryggerimarknaden.