• Johan ”Joppe” Pettersson, Malin Pettersson och Christina Pettersson på Sonarps Interiör. Foto: Emma Sellbrink
  • Malin Pettersson väljer bland möbeltygerna.
  • Det finns mängder av kontorsstolar att välja på.
  • Många av möblerna kommer från småländska tillverkare.

Familjeföretag som satsar på småländskt

Sonarps interiör utanför Jönköping säljer möbler och inredning, främst till offentlig miljö. Familjeföretaget fyller snart 30 år, och satsar mycket på småländska tillverkare. – Kunderna ska kunna komma och titta i fabriken där deras möbler görs, säger Joppe Pettersson, delägare i företaget.

Den gamla ladugården från 1850-talet ligger vackert vid Sonarps gård. 1986 fick Bengt och Christina Pettersson idén att göra om den till en interiörbutik, och sedan dess har den byggts till i flera omgångar.

– Det är stort här, men vi är ändå trångbodda. Kunden vill ju kunna provsitta och känna, säger Joppe Pettersson.

För sex år tog han över sina föräldrars företag, och för ett halvår sedan gav sig också hans fru Malin Pettersson in i verksamheten. Dessutom har man en inredare på företaget, Josefine Wahlström. Men Bengt och Kristina Petterson finns kvar i familjeföretaget fortfarande. Bengt har dessutom en verksamhet vid sidan om där han säljer hjärtstartare.

Främst till företag

I den stora ladugården finns möbler och interiör som skulle passa i de flesta hem. Privatkunder är välkomna, men främst vänder man sig till företag och offentliga miljöer.

– Det är väldigt olika vad företagen vill ha, men får vi möjlighet är det roligt att få jobba med allt från entré till personalrum och kontor, så att man kan se den röda tråden och skapa en helhet, säger Joppe Petterson.

– Den första känslan när man kommer in på ett företag är väldigt betydelsefull. Det behöver inte vara lyxigt, men representativt. Men sedan är det så klart skillnad på ett litet lastbilsåkeri och ett advokatkontor, vad de vill säga med sin inredning, säger Malin Pettersson.

Sonarps Interiör har många olika kunder, med fokus på små och medelstora företag. De flesta i Småland.

– Joppe har varit hos alla kunder och fått en relation till dem. För ett tag sen skulle jag provställa en kontorsstol och då sa han ”hon är inte så lång så vi kan ta en mellanpatron till henne”. Han känner kunderna, säger Malin Petterson och skrattar.

– Och många av inredningarna vi byter ut nu har min pappa sålt tidigare, säger Joppe Pettersson.

Mycket av inredningen på Sonarps Interiör kommer från Småland.

– Kunderna idag frågar mer efter att det ska vara tillverkat i Sverige, säger Joppe Pettersson.

– Vi har en nära relation med våra tillverkare, och det gynnar ju både kunden och oss i slutändan. säger Malin Pettersson.