• Ulf Axelsson, flygplatschef på Växjö Smaland Airport, har snart skaffat eget flygcertifikat. Som stark flygentusiast gläder han sig åt nya flyglinjer, inte minst direktflyg till Makedonien, från Växjös expanderande lufthamn.
  • Turisterna tas emot direkt till den småländska vildmarksmiljön på Smaland Airport, där Ulf Axelsson kan presentera en genuin älgpark.

Flygplatschef med högtflygande planer

Småland Airport får till sommaren en ny flyglinje till Skopje i Makedonien. – Det är Wizz Air som har en destination till Tusla i Bosnien, som slagit väl ut och nu startar ytterligare en åretruntlinje till Makedonien med premiär den 14 juli mitt i semestersäsongen. Båda dessa linjer beräknas tillsammans generera över 50 000 passagerare årligen, säger flygplatschefen Ulf Axelsson.

I dagsläget har Växjö Småland Airport 18 olika linjer och räknar snart med att passera milstolpen 20 linjer. Förra året hade flygplatsen 180 000 passagerare och räknar i år med att få över 240 000 resenärer. En av de mest populära turistlinjerna går till Prag och på denna linje vill flygplatschefen gå vidare med både charter och lågprisflyg med passagerare från hela södra Sverige.

– Det långsiktiga målet är att få en hubb med 150 000 årsresenärer ut i världen och dessutom få hit gäster, som både näringslivet och ägarna Region Kronoberg, Växjö och Alvesta kommuner trycker på för att genomföra. Vidare strävar vi efter att utöka Stockholmstrafiken som ett led för framtiden.

Bland de nya destinationerna märks Gdansk, som utökas till en helårslinje av Ryan Air, som sedan tidigare kör turistförbindelserna till Alicante och Düsseldorf.

Ulf Axelsson ser med tillförsikt på Växjö Småland Airports framtid. Själv har han mångårig erfarenhet av både näringsliv och flygbranschen, inte minst från Malmö Aviation. Just nu håller flygplatschefen själv på att skaffa flygcertifikat och ligger snart i startgroparna efter ett halvårs hårdpluggande. Snart förverkligar Ulf sina högtflygande planer...

– Målet för 2018 är dessutom att ordna en flygdag, som ska bli en familjedag precis som 2012 och 2015, då svenskt stridsflyg respektive Red Arrows stod i förgrunden.

Ulf Axelsson tror på framtiden för inrikesflyget men vill satsa på biobränsle i stället för den omdebatterade flygskatten.

– Vi vill behålla passagerarna här och inte släppa iväg resenärerna till Köpenhamn, vilket skulle bli den direkta följden av en flygskatt.

Småland Airport bygger dessutom just nu ut en passkur för att klara av de ökade kraven från polisen för passkontrollens skull för linjer utanför Schengenavtalet, det gäller flygförbindelserna med de gamla Jugoslavienländerna.

 

Fakta

Växjö Småland Airport har 18 olika linjer och räknar snart med att passera 20 flyglinjer. Förra året hade flygplatsen 180 000 passagerare och beräknas i år få över 240 000 resenärer. En av de mest populära turistlinjerna går till Prag och på denna linje vill flygplatschefen Ulf Axelsson gå vidare med både charter och lågprisflyg med passagerare från hela södra Sverige. Till sommaren börjar Wizz Air flyga direkt till Skopje, Makedonien från Växjö.