• Pråmen för hybrida biokraftverk är 23 meter bred och 85 meter lång. I maj offentliggjordes satsningen på denna potentiella exportprodukt som förutspås en växande exportmarknad. Foto: Privat
  • Pråmen för hybrida biokraftverk är 23 meter bred och 85 meter lång. I maj offentliggjordes satsningen på denna potentiella exportprodukt som förutspås en växande exportmarknad. Foto: Privat
  • John Holm, VD i Bio Plants Energy International, är innovatören bakom de hybrida biokraftverken som lanseras i Oskarshamn över hela världen. Foto: Privat
  • – De hybrida biokraftverken är en lysande exportprodukt från regionen, säger Katarina Hultgren, verksamhetsledare på Atrinova. Foto: Privat

Flytande hybrida biokraftverk en exportprodukt

Oskarshamnsföretaget Bio Energy Plants International går ut med en riktad nyemission på 15 miljoner kronor som omfattar totalt 25 000 aktier. Detta representerar 20 procent av bolagets aktiekapital i det expanderande företaget.

Företaget ingår i Atrinova Affärsutvecklings inkubator som utvecklar flera projekt i ett brett fält.

Bio Energy Plants utvecklar, marknadsför, bygger och säljer flytande hybrida biokraftverk för den internationella marknaden.

– Genom att stötta BEP International finns möjlighet att skapa en ny svensk exportprodukt med utgångspunkt från Oskarshamn och Kalmarregionen. Det finns en stor potentiell exportmarknad i många havsnära länder när det gäller att ta hand om avfall på pråmar, säger Katharina Hultgren, verksamhetsledare på Atrinova i Oskarshamn.

Bolaget är inne i en spännande fas med ca 15 potentiella projekt både i och utanför Sverige, samtidigt som IP-portföljen stärks kontinuerligt och timingen för bioteknologi, investeringar i miljövänlig teknik ligger perfekt i tiden.

John Holm, som är grundare till idén, produkten och företaget säger att konceptet är verifierat och håller både finansiellt och tekniskt jämfört mot landbaserade anläggningar som ofta kräver dyr mark, långa tillståndsprocesser och är definitiva i sin placering.

– Våra anläggningar är mindre, flyttbara och byggda under serieproduktionsliknande förhållanden med hög kvalitetskontroll och där etableringstiden är 2 år jämfört med ca 5 år för en landanläggning säger VD, John Holm.

Emissionen vänder sig till alla möjliga investerare, allt från privatpersoner till de som kan komma att ingå i leverantörskedjan eller kundkedjan. Den gemensamma nämnaren att vilja investera i framtida bra miljöteknik, en teknik som gör skillnad, "Impact Investment", och att kunna påverka sin egen affär, antingen genom att vara leverantör eller kund eller att stärka miljöprofilen i sitt eget varumärke.

– Emissionen skapar förutsättningar för färdigställande av produktutveckling och att hitta den första kunden bland de idag 15 kvalificerade projekten. Vi ser mycket god potential i flera av dem säger John Holm till Smålands Näringsliv.

I dagarna har Oskarshamnsföretaget fått en beställning av fyra anläggningar från en kund på Malta i Medelhavet.

– Fantastiskt att det börjar röra på sig i våra omställningsprojekt, säger John Holm.

Det regionala stödet i Oskarshamns kommun och Atrinova i bakgrunden har varit nyckelspelare i den lokala etableringen med nätverk och industrikontakter. Flera initiativ och samarbeten har skapats med bland annat näringslivet, de offentliga aktörerna och arbetsförmedlingen.

– Vi hade inte haft denna snabba utveckling utan en part som Oskarshamns kommun och Atrinova med oss, säger John Holm.