• Göran Andersén, Linda Engqvist och Mattias Engqvist i KGM:s fabrik. Foto: Emma Sellbrink

Företag med koll på sport

På familjeföretaget KGM i Hultsfred har man koll på bockar, plintar, fotbollsskor och de senaste trenderna inom sport och gymnastik. Som ett av två företag i landet tillverkar man inredningar till gymnastikhallar och arenor. – Det är en lite annorlunda och smal bransch, säger Göran Andersén, vd och ägare.

HULTSFRED

De flesta i Hultsfred känner till KGM-hallen som byggdes som visningshall åt KGM, men som nu är i stort sett fullbokad med aktiviteter. Men inte lika många känner till att redskapen i den och många andra idrottshallar i Sverige byggs på plats bara ett stenkast därifrån.

– Folk vet inte att vi tillverkar så mycket som vi faktiskt gör, säger Göran Andersén.

Startade 1918

Redan 1918 startade tillverkning av gymnastikmaterial i Hultsfred, och 1982 började Göran Andersén jobba åt ett mindre företag som sysslade med montering och service av sporthallar. 1984 tog han över verksamheten och startade KGM, som står för Kontroll, Gymnastik, Montage i Hultsfred.

– Jag tog över både lokal och anställda. Jag hade väl inget jättestort sportintresse i grunden, jag har sparkat lite boll till husbehov, men det har gått bra ändå, säger han.

Nu jobbar även hans dotter Linda Engqvist och svärson Mattias Engqvist med företaget, som har 37 anställda.

– Vi levererar ungefär 25-30 hallar per år, det kan vara allt från bara en bollhall till en fullutrustad gymnastikhall eller en hall för proffsgymnastik med nedsänkta gropar, säger Linda Engqvist.

Byggs mycket

Att det är trendigt att röra på sig märker man av på företaget.

– Det byggs mycket, framför allt i storstäderna, och vi ökar omsättningen varje år, säger Göran Andersén.

Förutom de saker som tillverkas i den egna fabriken, som till exempel plintar, bockar, ribbstolar och skåp, är man också återförsäljare för en lång rad andra sportprodukter så att man ska kunna ge kunderna en komplett hall.

– Vi har lite över 4000 olika artiklar i lager, kommunerna vill ha en leverantör som kan leverera allt, säger Linda Engqvist.

Dessutom besiktigar och underhåller man ett stort antal hallar i hela landet.

– Vi har fyra team som åker runt och besiktigar och monterar hallar och de får åka långt, nu ska man till exempel upp till Piteå, säger Göran Andersén.

På KGM har man koll på de senaste trenderna inom gymnastik och idrott.

– Många lärare vill ha in nya sporter när man bygger en hall, säger Linda Engqvist.

– Bland det som är på gång nu finns till exempel paddletennis som det börjar byggas arenor för i Sverige nu, det är som en blandning mellan squash och tennis, och You-fo, som är som lacrosse med en sorts frisbee, säger Mattias Engqvist.