• Sven-Olof Svensson kan sin fabrik sedan barnsben, men arbetar egentligen på övertid. Utnämningen till årets företagare i Sävsjö kommun kröner på något sätt hans och familjens livsverk.
  • I fabriken finns även en robot som skär till kanterna på stolsitsen som passar till en IKEA-möbel.
  • De formpressade stolarna kräver även mycket manuellt arbete för att bli snygga.

Formpressad fanér som specailitet

Att bli kvar vid sin läst gäller inte bara för skomakare, där Sven-Olof Svensson i Rörvik på möbeltillverkaren Svensson & Linnér är ett bra exempel på hur man för vidare hantverksskickligheten från tidigare generationer. I fjol blev Sven-Olof årets företagare i Sävsjö kommun och 2014 firar man sitt jubileum.

Det var Sven-Olofs farfar Gustav Svensson som startade med tillverkning av vagnshjul 1914, för att under 1930-talet komma mer in på möbeltillverkning. För cirka 50 år sedan började man satsa på formpressad fanér, något som idag gjort företaget till en kunnig specialist med många kunder inom den svenska möbelbranschen – som Holsby Conform och IKEA.

– Jag tog över företaget 1981 och arbetar egentligen på övertid. Jag är stolt över det vi producerar och hantverksskickligheten hos våra anställda, men skulle gärna dra mig tillbaka om någon vill ta över. Det är tufft att vara företagare i dag, med tanke på konkurrensen från utlandet, säger Sven-Olof.

Läcker design

En rundvandring i fabriken visar med stor tydlighet hur man använder fanér på bästa sätt. 

På Svensson & Linnér produceras mängder av stilriktiga möbler, både soffbord, stolar, stolsryggar och skåp i skandinavisk design – formsköna, tilltalande och moderna.

Själv tänker jag på dansk design, lika modern på 50-talet som nu under 2000-talet.

– Vi är utför bara legotillverkning och har många stora kunder. Vissa beställningar kan handla om 90 000 exemplar levererade under fem år och under åren har vi många lovord för våra produkter, säger Sven-Olof Svensson.

Svensson & Linnér är också duktiga på husvagnsinredningar, dörrkarmar och andra udda komponenter i formpressad fanér.

Jubileumsår

Detta år firar alltså Svensson & Linnér sitt 100-årsjubileum och gör det bland annat genom att vara med då Rörvik som ort jubilerar i september.

Sven-Olof själv fick sin belöning redan i fjol, då han utsågs till årets företagare i Sävsjö kommun.

– Visst är det roligt att bli uppskattad, att någon ser vilket arbete men utfört under åren. Jag började på fabriken direkt efter skolan och har gjort det mesta här på företaget, säger Sven-Olof.

Motiveringen till årets företagare löd:

”Genom småländsk entreprenörsanda har årets företagare utvecklat sitt företag, med en tydlig och förankrad affärsutveckling som bas. Kvalitet, kundnytta och design är några av de nyckelord som präglar denna företagare.

Att aldrig tappa fokus och envist hålla fast vid yrkesmässig tradition och vara uthållig under lång tid präglar också denna företagare. Kunskap och förmåga att se nya möjligheter och marknader utan att tappa förankring i den småländska myllan är också utmärkande för denna företagare”.