• Markus Brännström visar hur Stenbergs Robojob-lösning fungerar. Foto: Henrik Simonsen

Första gången på mässan

Verktygsmaskintillverkaren Stenbergs ställde ut för första gången på mässan Elmia Automation.

Det tidigare Nässjöföretaget Stenbergs som verkar inom tillverkning av verktygsmaskiner och var en av utställarna.

– Vi är också stora på automation. En stor andel av det vi tillverkar är automation, säger Ola Söderbring, eftermarknadschef.

Det gamla anrika och över 100 år gamla Nässjöföretaget lämnade Nässjö för snart två år sedan och etablerade sig i stället i Jönköping på en attraktiv tomt bara några hundra meter från Elmiamässan intill motorvägen.

– Vi känner oss fortfarande som ett Nässjöföretag, säger Ola Söderbring.

I de nya lokalerna ingick en helt egen utställningshall.

– Det är första gången vi ställer ut på mässan här, berättar Ola Söderbring

Stenbergs visade bland annat upp flerfunktionssvarven Okuma Multus B300II–W med integrerad automation. Stenbergs levererar också så kallade nyckelfärdiga automationslösningar.

På mässan visade Stenbergs upp sin nya produkt, en Turn Assist 180 från Robojob för mindre serier och med snabb omställning.

– Den hade premiär på en mässa i Stockholm i mars. Hela programmeringen görs från en panel och den kan jobba när operatören inte är på plats, berättar Ola Söderbring, eftermarknadschef.

– Vi tycker att vi har en högkonjunktur på gång. Efterfrågan på reservdelar och service ökar och det är ett tecken på det, berättar Ola Söderbring.

Aktiebolaget Sigfrid Stenbergs omsätter cirka 250 miljoner kronor vilket är en bra bit från toppåren innan finanskrisen 2008 då omsättningen närmade sig det dubbla.

Drygt 50 personer är anställda på Stenbergs.

Bolaget ägs av holdingbolaget J2L Holding AB som bland annat äger industriföretag i Stockholmsområdet och i Vislanda.