• Varje tävling har en domare. Här var det Kajsa Engholm, SKB som fick ta den rollen. Här tillsammans med arrangörerna Hans Johnsson, Oskarshamn Energi och Annika Carlsson, SKB samt Företagscentrums PeO Hossmark. Foto: Jenn Hultberg
  • De elever som satt i publiken var med och hejade på sina respektive klasskamrater.
  • Norra skolan 5b snubblade på målsnöret. Med en poäng vann Kristinebergskolan 5a. Foto: Jenn Hultberg

Frågesport ska väcka intresse för energi

Vad kallas en energikälla som aldrig tar slut? Rätt svar är förnybar energi och det var något som femteklassarna från både Rödsle- och Kristinebergskolan hade koll på när det var upp till bevis i frågesporttävlingen ”Vi i Femman” som hölls i Oskarshamn nyligen.

– Energibranschen är den bransch som utvecklas snabbast men problemet är att för få elever söker sig till energi- och miljötekniska utbildningar, säger Annika Carlsson, OKG.

Sedan flera år tillbaka anordnas konceptet Energi i Femman för femteklassare i Mönsterås, Högsby och Oskarshamns kommuner. Det är ett årligt arrangemang i samverkan mellan OKG och Oskarshamn Energi, och i år även av Svensk Kärnbränslehantering SKB. Syftet är att öka ungas intresse för energi- och miljöfrågor.

Jämn final

Omkring 500 elever besökte tidigare i höstas OKG som driver tre av Sveriges kärnkraftsreaktorer. Eleverna har även läst om energi och miljö på sina respektive skolor och den 18 november hölls en semifinal i form av frågesport med fokus på energifrågor i Oskarshamn. De åtta bästa klasserna utsågs att delta i finalen som hölls den 26 november. Vinsten togs då hem av Kristinebergsskolan 5a som vann med en poäng över Norra skolan 5b.

Vad betyder den här tävlingen för Oskarshamn och grannkommunerna?

– Den är viktig eftersom det finns ett stort behov av ingenjörer och drifttekniker i framtiden och då måste man börja tidigt för att visa att energibranschen är en spännande arbetsmarknad som vi har här i Oskarshamn, säger PeO Hossmark, FöretagsCentrum, som är med och samordnar Energi i Femman.