• Frida Boklund.

Från drömmar till verkstad

Från drömmar till verkstad… eller om vi vill få igång innovationsarbete och nya företag. Varför inte ge ett gäng företagare en god middag, ett par servetter och en kulspetspenna.

– Ska vi starta företag tillsammans? Frågan ställs till min bordskavaljer av en snygg parant dam mittemot på andra sidan bordet. Hon ställer frågan med en sådan där slags kreativitet och öppet sinne som ibland kan infinna sig efter en god middag och avec precis när de flesta egentligen borde gå hem. Men vid vårt bord är stämningen hög och en hemgång känns långt borta.

Det tar två sekunder så tar samtalet fart och affärsidén utvecklas.

En servett blir anteckningsblock, kulspetspennan tas fram ur kavajfickan och mobilens kalkylator låter första årets budget växa fram. Idéer bollas fram och tillbaka. Vi resonerar om risker och möjligheter.

Medan samtalet fortgår vandrar mina tankar. De flesta företagen i Jönköpings län är familjeföretag eller har en tydlig ägare som byggt upp sitt företag tillsammans med duktiga medarbetare och personlig risk.

Att driva företag med en vän eller släkting är någon att dela både mot- och framgångar med. Någon som har investerat lika mycket kraft och energi i projektet.

Någon som har samma känslor för företaget och som delar arbetsbördorna. Samtidigt som motsatsen kan göra det lika besvärligt som det först var ljuvligt.

I denna stund när kreativiteten flödar och servetterna fylls med bläck, siffror och ritningar är till exempel ett kompanjonsavtal avlägset.

Nu är idén i fokus. Löner, arbetstider, hur eventuella förluster ska fördelas, avtal och försäkring vid långvarig sjukdom eller reglering av enskild egendom om livet förändras, är morgondagens problem.

Frågeställningar som till vilket värde ska de lösa ut varandra om den ena eller andra vill hoppa av är långt borta. Likaså att skriva avtal i nystartandes eufori med värderingsklausuler, eller kanske snarare avsaknaden av det, ligger inte först på checklistan.

Raskt går vi över till den internationella marknadens möjligheter plockar serveringspersonalen bort det sista av disken och blåser lite försynt ut ljuslyktorna på borden. Det är dags att gå hem. När vi står i kapprummet och jag ställer frågan till mitt sällskap om hur de ska gå vidare med sin affärsidé blir svaret,

- Hm, du vet drömmar är ju faktiskt lika viktiga som verkligheten, blir svaret.

Det jag denna sena timme bevittnar är innovationens uppstart, den där idén som inte tänkts ut tidigare, flyter skönt fram.

Utan ansvar eller löften bara lust. Jag tänker att det finns många kurser och konferenser från offentlig sektor med rubriker likt:

"Hur får vi fram fler innovationer". Politiker och tjänstepersoner rynkar pannan och försöker få ett mer innovationsrikt Sverige.

Mitt svar är: Ge ett gäng företagare en god middag ett par servetter och en kulspetspenna.

Då händer det grejer. Utmaningen är sedan att skapa ett gott företagsklimat i kommun, region och land så att steget från dröm, lust och kravlös kreativitet till finansiering, regelverk, eget kapital och personlig risk blir, om inte riktigt lika inspirerande, i alla fall inte som att gå in i en betongvägg. Mer en luftig häck.

Det är så vi skapar ett land där innovationen även kan bli verklighet och skapa tillväxt. För innovationer - de finns "all over the place"!

Frida Boklund
t.f. regionchef Företagarna Kalmar & Kronoberg