• Roger Simonsson tillträdde som vd den 1 maj. Foto: Aquajet
  • Med hjälp av vattenbilning tar robotarna bort skadad betong. Foto: Aquajet

Från Holsbybrunn till hela världen

Aquajet är familjeföretaget som blivit världsledande inom sin nisch. Man tillverkar robotar som tar bort betong vid renovering med hjälp av vatten. – Jag ser en positiv framtid på en marknad som inte har blommat ut fullt än, säger Roger Simonsson, ny vd på företaget.

1988 startade Stefan Hilmersson Aquajet i Holsbybrunn utanför Vetlanda. Företaget ägs fortfarande av familjen, och har nu blivit världsledande inom sin nisch. Företaget tillverkar robotar som används vid renovering av betongkonstruktioner som till exempel broar, kärnkraftverk och byggnader. Robotarna tar bort skadad betong med hjälp av vattenbilning.

– Det finns en tillverkare till i Sverige, men vi är nummer ett. Vi jobbar över hela världen, säger Roger Simonsson, som tillträdde som vd den 1 maj, men har suttit i företagets styrelse i två år.

Han ser positivt på framtiden för betongrenovering med hjälp av vattenbilning och ska satsa mer på marknadsföring av företaget.

– Som det är nu görs mycket av det här arbetet med betongrenovering för hand, så vi måste bara nå ut med att vi finns till fler.

Ny standard för hur man ska renovera betongkontruktioner tror han också kommer att gynna företaget.

- Det kommer nya regler för hur man ska hantera betong, och det enda sättet att göra det godkänt som jag ser det är via vattenbilning.

Den långa lågkonjunkturen kommer också att leda till en ökning på marknaden, tror Roger Simonsson.

– Det finns ett otroligt uppdämt behov eftersom många renoveringar skjutits upp, säger han.

Företaget investerar, och i våras släppte man bland annat en ny robot, Aqua Cutter 710V evolution 2.0. I samband med presentationen av nyheter hade man öppet hus i Holsbybrunn.

– Då hade vi besök av 18 nationer, säger Roger Simonsson.