• Pelle Feistner, VD PE Creative, visar balkongen ”Albin” som han döpt efter sin yngste son. ”Alla balkonger är döpta efter våra barn” säger han. Foto: Jenn Hultberg
  • Balkong- och trappräcken är PE Creatives främsta inriktning. Foto: Jenn Hultberg

Franska balkonger från Eksjö

De senaste åren har trenden med franska balkonger vuxit ordenligt. Något som Eksjöföretaget PE Creative, som inriktar sig på just specialdesignade balkonger av detta slag, har märkt av. – Det är speciellt trendigt i större städer och framförallt i Stockholmsområdet, säger Pelle Feistner, VD PE Creative.

Företaget PE Creative startade i liten skala i Ekennässjön, Vetlanda kommun, 2002. Då var inriktningen egendesignad smide och inredning samt mindre uppdrag till företag. Sedan dess har företaget utvecklats och vuxit och år 2006 började företagets VD Pelle Feistner att designa och tillverka franska balkonger i aluminium. Det är i dag PE Creatives främsta produktion tillsammans med övriga balkong- samt trappräcken.

– Det startade med ett samarbete med Trivselhus som började beställa mina balkonger. I dag har vi till flera olika hustillverkare, byggföretag, Skanska, Peab samt privatpersoner som våra kunder, säger Pelle Feistner.

Företaget har flera ben att stå på, bland annat legotillverkningen åt Aquajet.

– Jag har alltid velat göra allt, samtidigt, och det är bra med flera ben att stå på. Men inte massa ben. Därför valde vi att inrikta oss på franska balkonger och räcken av hög kvalitet.

De franska balkongerna har blivit en stor trend, framförallt i storstäderna. I dagsläget är företaget T-emballage den största kunden på franska balkonger.

– Om man ska bygga en balkong krävs dyra bygglov, men det slipper man med en fransk balkong, samtidigt som man har möjlighet att öppna upp och vädra om man vill. Våra balkonger ska ge ett gediget intryck samtidigt som de har aluminiumets alla fördelar.

I oktober 2015 flyttade PE Creative med sina fem anställda till Eksjö.

– Jag kände att vi hade fått luft under vingarna de senaste två åren och ville utveckla företaget. Jag behövde en större lokal och Eksjö kommun nappade direkt, säger Pelle Feistner.

– Nu vill vi växa långsamt och långsiktigt. Det viktigaste för mig är att det blir bra, att företaget fortsätter hålla en hög kvalitetskänsla och att vi fortsätter göra bra grejer.