• Både kläderna och ett udda bilmärke har blivit ett sätt för ORSAB att sprida sitt varumärke. Här syns ägaren Fredrik Strand och arbetsledaren Andreas Elb vid en av företagare bilar.

Fredrik uppskattar social kompetens

Fredrik Strand startade sitt företag från noll för bara sex år sedan och är en person som uppskattar ett socialt engagemang hos de han anställer. – Att kunna möta och se människor är mycket viktigt inom vårt yrke.
Killen som tog emot priset som årets företagare på Tjustgalan visar sig också vara en person som lika gärna är med de anställda ute på arbetsplatsen, ännu hellre än bakom ett skrivbord.
Hans tankar bakom sitt företagande är också nytänkande och annorlunda på många sätt.
– Att bygga ett företag rätt är inte lätt. Det gick för fort när jag startade, jag hade tre anställda redan efter några veckor och det mynnade ut i växtvärk - vi blev för stora. 43 anställda hade jag ingen möjlighet att kunna ta om hand, säger Fredrik när han tittar bakåt några år i tiden.
Organisation
För att komma rätt började Fredrik studera organisationsbyggnad, bland annat hur stora svenska företag är uppbyggda. Han gick även en projektledarutbildning och lärde sig att strukturera.
Fredrik hade också turen att få rätt person som mentor och bollplank, Jan Philipson från Oskarshamn som i dag är styrelseordförande i Ostkustens Riv & Sanering.
Idag har företaget 18 anställda, en platsansvarig samt Andreas Elb och Michele Caminita som arbetar som arbetsledare respektive vd, där båda fungerar som Fredriks högra hand.
– Både Andreas och Michele har den rätta sociala förmågan och är duktig på organisation, något jag värdesätter väldigt högt, säger Fredrik.
På Ostkustens Riv & sanering sysslar man med rivning, sanering, betonghåltagning och liknande byggjobb åt både kommuner, landsting och privata kunder. En väl organiserad verksamhet blir därför extra viktig.
På företaget i Västervik finns därför en digital kalender, som berättar vad varje anställde skall göra, ett veckoschema på vad som skall utföras och vad som blivit gjort.
– Vi dokumenterar allt vi gör, med bilder för att kunden skall kunna se hur arbetet går framåt. Jag vill ha en kommunikation med beställaren, vi finns till för att lösa hans problem och kunden skall vara nöjd när jobbet är klart.
Årets företagare hade givetvis en hustru som också är involverad i företaget.
– Det var hon som gav mig tillåtelse att låna 250 000 när jag startade och samtidigt den som har järnkoll på allt det ekonomiska. Utan henne hade mitt företag blivit vad det är idag, säger en glad Fredrik Strand.?