• Lars Martinsson och Andreas Hermansson startade husföretaget "Storebrolyan" för ungefär 1,5 år sedan. Foto: Jenn Hultberg
  • Ett visningshus inne i fabriken. Förhoppningen, menar ägarna, är att bygga flerfamiljshus, studentbostäder, gruppboenden, förskolor och andra större byggnader, samt villor för privatpersoner.

Full fart för Storebrolyan

Målet: "100 anställda om fem år"

För ett och ett halvt år sedan föddes idén att ta fram en speciell huskonstruktion som skulle skapa konkurrenskraftiga och energieffektiva bostäder. Företaget Storebrolyan bildades och i augusti var det dags för den allra första husleveransen ut till kund. – Det känns jättebra, säger Andreas Hermansson, som tillsammans med Lars Martinsson driver det nystartade husföretaget.

Första huset som levererades i augusti var en mindre villa som skulle fungera som generationsboende på en gård. Bostaden var på drygt 70 kvadrat, med kök, badrum, allrum och ett par sovrum. Storebrolyan siktar nu på att sälja fler generationsboenden, och flera andra konstruktioner inom bygg- och bostadsmarknaden.

"Hjärtat i konceptet"

Att det byggs i Sverige är ingen nyhet, inte heller att det går bra för husföretagen just nu. Lars Martinsson och Andreas Hermansson som nu har gett sig in på banan, menar att deras koncept är unikt på marknaden och att företaget har förnyat de traditionella byggmetoderna.

– Hjärtat i hela vårt koncept är väggkonstruktionen som är en så kallad "Sandwichkonstruktion". Våra väggar har fyra gånger så höga isolervärden som en vanlig regelvägg. De är även testade och står emot riktigt tuffa brandtester och upplever kraven för SP-märkning, säger Lars Martinsson.

Martinsson och Hermansson menar att väggkonstruktionen gör att deras hus kan byggas med en konkurrenskraftig produktionskostnad och att modulerna kan sättas ihop i snabb takt.

– Från det att kunden har bestämt hur huset ska se ut tar det ungefär två månader för oss att leverera, säger Andreas Hermansson.

Det var han som för ett par år sedan började fundera på att försöka bygga hus enligt så kallad "sandwichkonstruktion" .

– Den konstruktionen hade gjorts tidigare men inte blivit godkänd. Men våra väggar klarade ett så kallat REI 60-test och vi har nu godkänt för att bygga upp till tre våningar.

Storebrolyan bygger såväl villor som flerfamiljsbostäder och gruppboenden. Just nu är siktet inställt på studentbostäder och andra bostadstyper för flera personer.

Sätts ihop i Storebro

När allt material köpts in och landat på fabriken i Storebro, byggs hela husmodulen på plats. I dag består Storebrolyan av fem anställda.

– Det är vi och sen har vi tre stycken jätteduktiga killar som kommer från Syrien som jobbar hos oss med olika monteringsjobb.

Men förhoppningen, menar VD: n Lars Martinsson, är att Storebrolyan ska växa till en husfabrik med en betydligt större personalstyrka än i dag.

– Om fem år hoppas vi att vi är 80-100 anställda här om det går så bra som vi tror.

– Vi letar redan nu efter en större lokal, framförallt i Vimmerby kommun men vi tittar även i grannkommunerna. Vi hade behövt upp mot 10 000 kvadratmeter för att kunna bygga större moduler och även ha plats för lager, säger Martinsson.

Hur har intresset varit för era hus hittills?

– Det har varit positivt, nu har vi ett par offerter på gång och har fått förfrågningar från ett stort hotell som är intresserade av våra rum. Just nu siktar vi in oss mycket på kommuner och där är det oftast en ganska lång process. Men från privata byggare har det varit ett jättestort intresse, de ser ju fördelen med att bygga billigt, säger Martinsson.