• Patrik Andersson, ägare till Bofo Tvättsystem, längst fram, leder teamet som renoverar gamla Electroluxmaskiner till att bli som nya. Gänget som ser till att proffsmaskinerna får ett liv till är från vänster Leif Fornander, Kent Malmström, Göran Brandt och Per-Olof Salderud.
  • Ny medarbetare på BoFo Tvättsystem är Magnus Johansson. FOTO: PRIVAT
  • -Vi måste tänka ett steg till för att nästa generation ska kunna överleva, säger Patrik Andersson, ägare till Ljungbyföretaget BoFo Tvättsystem.

Gamla tvättmaskiner blir som nya hos BoFo Tvättsystem i Ljungby

Ljungbyföretaget BoFo Tvättsystem AB sätter miljötänkandet i centrum. Företagets huvudidé är att återanvända gamla tvättmaskiner från Electrolux, före detta Wascator med starka traditioner i Ljungby.

– Det gäller att få upp ögonen hos allt fler för att vi kan renovera gamla tvättmaskiner av proffsklass och sälja till halva priset. Det är ett gigantiskt resursslöseri att bara köpa nytt hela tiden, när det räcker att byta ut vissa delar och ge tvättmaskinerna ett liv till, säger Patrik Andersson, ägare till BoFo Tvättsystem.

Företaget har sitt namn efter grundaren Bo Fornander, som jobbade på Wascator en gång men hoppade av och startade eget för 27 år sedan.

– Vi tar in gamla maskiner från hela landet och renoverar dessa med originaldelar. Det innebär att vi går igenom de begagnade tvättmaskinerna från grunden och alltid byter ut lager, tätning och gummidetaljer. Det går till så att vi river ner de gamla maskinerna och bygger upp från början med ny bottenplatta, som är nylackerad. Vi får också byta ut stötdämparen på de flesta maskiner, som används mycket och utsätts för slitage. En viktig del är också att rengöra de gamla tvättmaskiner som vi får in, förklarar Patrik Andersson.

Intresset ökar bland kunderna att köpa begagnade tvättmaskiner. Men det handlar inte om vanliga hushållsmaskiner utan om större, kraftigare proffsmaskiner som klarar av tvättar från 5,5 till 100 kg.

Säljer nyrenoverade tvättmaskiner

– Idag är det lika viktigt att vi får in begagnade maskiner som att vi kan sälja nyrenoverade till våra kunder. Vi levererar mest till lantbruk, hästgårdar, ridskolor, idrottsföreningar, fastigheter och städbolag. Det gäller att tänka ett steg till för att utnyttja våra resurser mer. Annars vet vi inte hur det ska gå för nästa generation. För att få till ett mer hållbart samhälle måste vi också skaffa fler samarbetspartners, så att det fungerar smidigt med montering, försäljning och service överallt i landet. Kan vi lyckas med detta, tjänar alla parter på det i slutänden!

BoFo Tvättsystem har 6-7 anställda som jobbar med att återanvända det som går. Resten skrotas ner. Men det handlar om att få till ett klimatvänligare synsätt som ska leda till ett miljövänligare tänkande över gränserna.

Tänka ett steg till

– Alla måste ta sitt ansvar och tänka ett steg till för att vi ska klara oss i framtiden. De stora producenterna hävdar att tvättkostnaderna blir ungefär 700 kronor lägre per år för en ny, jämfört med kostnaderna för en totalrenoverad WE66-modell som tillverkades fram till 2000. Men då bortser de ifrån att den nya maskinen måste hålla i över tjugo år för att kunden ska tjäna på det om man jämför med vad kunden behöver betala i utgångspris för en nyrenoverad.

De återanvända tvättmaskinerna behåller sitt ursprungliga namn, så att man lätt ska kunna hitta reservdelar till dem. BoFo servar kunderna med originalreservdelar till de begagnade tvättmaskinsmodellerna, som har förnyats med sjuårsintervaller. Efter WE66 kom WE365 som tillverkades fram till 2007 och därefter WE465-serien, som har tillverkats fram till nu.