• Femtio stolsryggar om dagen av den här formen är max, dels beroende på antalet tillgängliga formar, dels på vad en van träböjare klarar av under ett arbetspass.
  • Tre år i rad har Gemla vunnit utmärkelsen ”Årets stol”, utsedda av tidskriften Residence. Här visar Fredrik Widing fr.v. årets vinnare ”Bowchair” av Lisa Hilland, ”Collage” av gruppen Front samt ”Vilda” av Jonas Bohlin.
  • Årets stol 2013 är ”Bowchair” av Lisa Hilland, som är en av de produkter Gemla Fabrikers AB , med Fredrik Widing, visade på möbelmässan i Älvsjö i början av februari.

Gemlas möbler i böjträ håller i evigheter?

Hur många företag finns det som tar emot stolar som man levererade 1953 för renovering över 50 år senare? Kanske bara Gemla Fabrikers AB i Diö som levererat möbler i formböjd bok och ask i över 150 år! I dag är man ensam om tekniken att ”basa” trä (värma upp med ånga) och böja för hand till de olika komponenter som utgör en stol, som ska användas i en restaurang, en skola eller en kyrka.

- Vi är ett nischföretag, säger Göran Widing, som i dag äger och leder företaget som flera av hans föregångare i släkten varit trogna sedan 1800-talet. Dock har han själv kommit in som ägare först 2006.

Sedan 2011 är Göran ensam ägare och nu håller han på att skola in sonen Fredrik, som kommit till ”fadershuset” efter anställningar på olika verkstadsföretag. Tillsammans med sin fru Sara, som är inredningsdesigner, ansvarade Fredrik för Gemlas framträdande på möbelmässan i Stockholm nyligen.

- Vi böjer på gammalt sätt, säger Fredrik, för hand och spänner fast komponenterna i metallramar, där de får sitta och torka i två dagar. Sedan kan man koppla loss dem och använda ramarna igen. Det gör att vi kan rulla runt ramarna med byten måndag, onsdag och fredag.

Den hantverksmässiga tekniken, och antalet ramar av respektive modell, sätter begränsningar, vilket gör att Gemla håller sig till serier på max 100-200 stolar. En van träböjare klarar att böja c:a 50 komponenter, t.ex. en stolsrygg, per dag. Med 5-6 komponenter per stol, tar det en vecka ett få den färdig.

- Stolar är det mesta vi gör, men 30 % av vår tillverkning är legoproduktion. I den ingår t.ex. stolar och bord till Svenskt Tenn i Stockholm, vilket vi ser som ett starkt kvalitetsbesked för våra produkter, säger Fredrik, inte utan stolthet.

Historiskt sett har Gemla förutom möbler tillverkat leksaker, tennisracketar, bandyklubbor, gevärskolvar och mycket annat i trä – till och med glasspinnar på 1920-30-talen! ”Mr G” (Kung Gustav V) spelade med racketar från Gemla, som på 60-talet tillverkades under namnet ”Von Braun”.

- Att våra möbler håller så länge, gör ju att renovering blir en stor del av verksamheten, säger Göran Widing. När vi efter 50 år har renoverade stolarna som Svenska Skolan i Paris köpte 1953, slipade om dem och klädde om sitsarna, såg vi att de nog håller i 50 år till.

När ”det stora möbelvaruhuset” tar fram en stol med öglerygg och säljer för 400 kr, är det svårt att sälja sin gamla ”Wienermodell” för 3 000 kr, medger Göran, men håller fast vid hantverket och böjträtekniken även för framtiden.

- Vi har börjat exportera och levererade nyligen stolar till ett hotell i Chicago och en annan leverans gick till Tommy Hilfigers showroom i Amsterdam. Nu ska vi också leverera stolar, sänggavlar, bänkar och pallar till 70-80 rum i nya hotell Grace i Stockholm, ritat av Gerth Wingårdh.

Stark design, god form, utmärkt finish och enastående hållbarhet är värden som ska föras vidare med hjälp av formgivare som Jonas Bohlin, Mats Theselius, Lisa Hilland och gruppen Front. Om Gemla kan ersätta den gamla trogna skaran erfarna träarbetare med yngre förmågor, det vill säga.

- Vi vill anställa fem unga personer, som kan ta över kunskapen, säger Göran. Det är ett bekymmer att man har lagt ner den trätekniska utbildningen på gymnasiet i Älmhult. Men vi kanske kan få in några lärlingar, för man måste lära sig det här hantverket praktiskt, av dem som behärskar tekniken.

 

Fakta - Gemla Fabrikers AB

Grundat 1861 (i nuvarande form 2005)

Ägare GW Kraft AB (Göran Widing)

Bransch Möbeltillverkning

Omsättning 10 mkr

Anställda 10