• Sarah Fredriksson berättar om sitt företag. Foto: Henrik Simonsen

Genteknikbesök i Eksjö

Sarah Fredriksson, grundare av genteknikföretaget Genovis, besökte nyligen Eksjö för en presentation och samtal med lokala investerare.
Sarah Fredriksson är något så ovanligt som både forskare och företagare. Hon har själv tagit fram flera av Genovis produkter och också grundat och drivit företaget där hon numer är vd.
Företagare blev hon redan för 14 år sedan.
Sarah Fredrikssons bolag, där hon numer bara innehar en minoritetspost, bildade hon för 14 år sedan. Bolagets aktie finns noterad på First North-börsen och företaget utvecklar, tillverkar och marknadsför nya tekniker för användning inom läkemedelsindustri.
Även om det gått bra sedan dess tycker Sarah Fredriksson själv att hon startade bolaget för tidigt.
– Jag var oerhört naiv. Jag kunde inte ens stava till riskkapitalist
Det Genovis som finns idag är helt annorlunda än det för 14 år sedan. Idag har bolaget omkring 10 anställda och omsätter sju miljoner kronor. Genteknik är ett kapitalkrävande område och för att kunna finansiera verksamheten har flera storägare gått in. Sarah Fredriksson äger nu bara en procent av sitt bolag.
– 100 eller en procent spelar inte så stor roll, säger hon. Det viktiga är själva utvecklandet av nanopartiklar, det som varit Sarah Fredrikssons drivkraft från allra första början.
Det finns nu över 2200 aktieägare i bolaget.
– Handeln i aktien har räddat oss, säger Sarah Fredriksson.
Genovis tar fram nanopartiklar för läkemedelsindustrin. Det handlar bland annat om nanopartiklar som används som kontrastvätska. Sarah Fredriksson har också tagit fram konstgjorda enzymer.