• Stefan Bergström, vice VD, och Håkan Lindor, marknadschef, leder utvecklingen framåt för Sapa Profiler AB, ett flaggskepp i Aluminiumriket.
  • – Ju mer konsumentinriktad vår verksamhet blir desto mer fokuserar vi på hållbar utveckling, säger vice VD Stefan Bergström.
  • – Vi har inga egna produkter utan jobbar uteslutande på underleverantörsbasis, berättar Håkan Lindor, marknadschef, Sapa Profiler AB.

Hållbarhet och livscykelanalys framtiden för aluminiumbranschen

Sapa expanderar i Vetlanda och satsar alltmer på långsiktig hållbarhet i sin tillverkning av aluminiumprofiler. Idag är miljöprofileringen ett starkt argument på marknaden för det välkända Vetlandaföretaget som startade 1963 med första pressen i Vetlanda.

– På senare år har vi vuxit både organiskt och genom sammanslagning, joint venture. Sapa är idag norskägt, till lika delar av Hydro och Orkla, säger marknadschefen Håkan Lindor på huvudkontoret i Vetlanda.

Sapa Profiler AB jobbar målinriktat med livscykelanalys tillsammans med sina kunder, varav Ikea är en mycket betydelsefull samarbetspartner, som fokuserar på återvinningsbarhet.

– Ju mer konsumentinriktad vår verksamhet blir desto mer fokuserar vi på hållbar utveckling, säger vice VD Stefan Bergström.

Utvecklingen av Sapa Profiler AB har genom åren pekat stadigt uppåt och inte minst har företaget satsat starkt på bandy och speedway. Sapa Arena ger företaget många idrottsmässiga åtaganden. Detta ger en tydlig image åt ett världsomspännande småländskt företag med förankring i aluminiumriket.

– Vi har inga egna produkter utan jobbar uteslutande på underleverantörsbasis. Idag hittar man våra produkter precis överallt, i hemmet, i bilen, kontoret och överallt, inte minst när vi är ute och reser. Ju mer man börjar se sig om i vardagslivet, desto mer aluminiumprofiler upptäcker vi. För framtiden ser vi dessutom möjligheter och tillämpningar överallt, utvecklar marknadschefen Håkan Lindor.

Idag har Sapa vuxit till 22800 medarbetare och finns i 40 länder med en omsättning på 55 miljarder norska kronor.

– Över hälften av det som levereras ut idag består av återvunnet aluminium. Vi har ett eget omsmältverk i Sjunnen strax innan Holsbybrunn. Återvinningen garanterar att den aluminium vi levererar har samma egenskaper som den vi fick från allra första början.

Sapa är ett starkt kundinriktat företag med samarbetspartners i de flesta branscher, där transport och teknik blir allt starkare ben att stå på.

– Mycket av produktutvecklingen finns i Småland, inte minst IKEA, där utemöbler med aluminiumprofiler är en produkt som lanseras alltmer, berättar Sapas VD Stefan Bergström

 

Fakta

Sapa har 22800 medarbetare och finns i 40 länder med en omsättning på 55 miljarder norska kronor.

Företaget växer både organiskt och genom sammanslagning, joint venture. Sapa är idag norskägt, till lika delar av Hydro och Orkla med en omsättning på 55 miljarder norska kronor.