• Morgan Persson formar dricksglas av flaskor som värmts upp i gasolugnen.
  • Leif Hauge visar hur man av en tom flaska ”Amadeus” (t.v.) kan forma en vacker karaff med insmält färgdekor runt halsöppning och handtag.

Hauges Hantverksglas ger gammalt glas ny skepnad

Hauges Hantverksglas i Kulltorp utanför Åseda är förmodligen ett av de mest miljöanpassade företagen i glasnäringen. Med en råvara av återvunna glasflaskor och burkar, ett energibehov på 25 % av det normala för glasbruken och avsaknaden av giftiga utsläpp har Leif Hauge positionerat sig i enlighet med sina egna ideal.
- Jag tillhör ju 68-generationen och flyttade upp hit till skogen från Danmark redan 1971 och började odla morötter, men det tog ett tag innan jag landade i glashantverket, berättar han.
Leif Hauge arbetade på Åseda Gjuteri, som lades ner, på diverse sågverk och Alstermo Kabel, bland annat, innan han fick arbete på Älghults glasbruk 1980 där han blev kvar i 10 år, utan tidigare kunskaper om glastillverkning.
- Det vanliga är att man ”sölar” (utbildar sig genom att öva) på rasterna, men jag fick tjänstledigt ett halvår och gick Orrefors glasskola, när jag arbetat i två och ett halvt år som inbärare och anfångare.
1994 startade han eget, efter att ha arbetat som glaslärare i ett år på Danmarks Designskola. Det tog ett tag att lära sig att hantera flask- och fönsterglas, som har en annan sammansättning än servisglasens kristall, men i dag behärskar han tekniken och lär gärna ut den till andra. Han har gett upphov till fyra andra företag i Sverige, två i Danmark och två i Namibia i samverkan med SIDA och namibiska staten. Är han inte rädd för konkurrens?
- Nej, jag tycker att man ska kunna lära sig hantverket och ha det som hobby, och vill gärna sprida en ny miljövänlig teknik. Tre dagars kurs räcker för att kunna grunderna. Sedan kan man öva upp sig, säger han.
I och med att man inte behöver smälta glasmassa, kan man ha en liten gasoldriven invärmningsugn som komplement i t.ex. en keramikverkstad och använda keramikugnen som ”kylrör”. De värmda och omformade flaskorna måste ju svalna långsamt, för att inte spricka.
Eftersom omkostnaderna är låga, behöver man inte ha så hög omsättning i verksamheten. Under en miljon om året räcker för att försörja Hauges konstglas, med Leif plus ett par deltidsmedhjälpare. Och kunderna hittar till firman mitt ute i skogen, trots minimal marknadsföring. Och man finns på ”nätet”.
- Vi säljer en hel del på beställning till företag, kommuner och privatpersoner. Ett set med gräddsnipa och sockerskål, som tillverkats av Ramlösas ljusblå flaskor har gått bra länge, men nu är de flaskorna snart slut. Jag fick 30 000 när Ramlösa slutade med dem 1998.Helst vill Leif Hauge ha lite annorlunda flaskor, inte de vanliga vinflaskorna. Om flaskan har en insmält etikett, varumärke i profilerad struktur, annorlunda form som t.ex. den gamla Coca-Cola-flaskan eller Heinz tomatketchup, så blir det roligare att jobba med och att äga. Den som vill, kan få en unik produkt gjord av en egen burk eller flaska.

FAKTA/ Hauges Hantverksglas

Grundat: 1994
Ägare:  Leif Hauge (enskild firma)
Bransch: Glashantverk
Omsättning: 800 000 kr
Anställda: 2 på årsbasis