1. Peter Rytkönen vid företagets stora tyska vävstol med en dukbredd på 8,3 meter.

  Bruzaholms Ståldukar - de enda i Norden i sin nisch

  NyheterDe två vävstolarna som producerar ståldukar i bredderna 8,3 samt 5,3 meter gör företaget unika i Norden. Industrin har funnits på orten sedan drygt 100 år.

 2. Tina Kronblad är konferens- och marknadsansvarig på Ädelfors folkhögskola. Foto: Edgar Weibull

  Från minst till näst störst i landet

  NyheterMycket har hänt sedan de första eleverna skrevs in på Ädelfors Folkhögskola, för snart 60 år sedan. Sedan dess har skolan gått från att vara den allra minsta till att vara en av de största folkhögskolorna i landet. – Vi både ägs och drivs av personer som hela tiden vill att skolan ska utvecklas och har ett ständigt sikte framåt, säger Tina Kronblad, konferens- och marknadsansvarig.

 3. Nya utbildningar stärker svensk bygg- och gjuteriindustri

  NyheterTekniska högskolan vid Jönköping University fortsätter att bidra till stärkt svensk konkurrenskraft genom kompetenshöjning inom viktiga områden. Till hösten startar två nya utbildningsprogram på avancerad nivå inom bygg- respektive gjuteriområdet.

 4. – Just nu har vi en rejäl uppgång för trähus med solceller på taket, säger Stefan Eklund, produktchef Myresjöhus.

  Klimatrådet driver på miljöanpassning

  NyheterMyresjöhus gör en storsatsning på trähus med solceller som energikälla för uppvärmning. Den småländska trähusjätten går på Klimatrådets linje för att åstadkomma en energiomsättning och driva på arbetet med klimatanpassning.

 5. "Väntar på klartecken"

  NyheterEfter att Hjältevadshus tog hem upphandlingen om de så kallade SKL-husen tidigare i år har det även gett nytt liv åt fabriken i Hultsfred. Hjältevadshus mål är att starta Nordens modernaste trähusindustri i Hultsfred. Nu väntar Hultsfred bara på klartecken.

 6. Akko Karlsson är verksamhetschef på Västerviks Teater & Konferens samt Träffpunkten Tre Bröder. Dessutom har hon många politiska uppdrag. Vattenfrågan är en av de frågor hon sätter högst på agendan. Foto: Lena Dahlberg

  Framgångsföretag = miljösmarta företag

  NyheterAkko Karlsson (Mp) har varit engagerad inom Miljöpartiet i många år och upplevt hur miljöfrågorna gått från att vara något åsidosatta och enbart förbehållna "naturmupparna", till att vara bland de frågor som kommer högst upp på agendan. – Det är bland annat tack vare konsumenttrycket som det numera är en framgångsfaktor för ett företag att vara ett miljösmart företag.

 7. – Just sådant som består av yttre påverkan, när någonting händer på arbetsplatsen, är en typ av ohälsa som breder ut sig idag, säger Peter Burman, chef på Arbetsmiljöverket i Växjö.

  Arbetsmiljön ett samhällsproblem

  NyheterStressen ökar på många arbetsplatser och ger upphov till både utbrändhet och långtidssjukskrivningar eller förtidspensioneringar. – Just sådant som består av yttre påverkan, när någonting händer på arbetsplatsen, är en typ av ohälsa som breder ut sig idag. Många arbetsgivare behöver ändra sitt sätt att jobba med de här frågorna för att man ska komma till rätta och bromsa utvecklingen, säger Peter Burman, chef på Arbetsmiljöverket i Växjö.

 8. David Modig, VD och ägare, ser fram emot etableringen i Kalmar.

  Virserumsbaserade Modigs expanderar i Kalmar

  NyheterEn mycket stark orderingång under en längre tid gör att Virserumsbaserade Modig Machine Tool nu väljer att etablera sig i länets största stad, Kalmar. – Det kommer vara lättare för våra kunder att ta sig dit, konstaterar David Modig, VD och ägare.

 9. Patrik Kinnbom, utvecklingschef i Vimmerby kommun, ser ett starkt företagsklimat i kommunen. Utmaningarna ligger i att möta näringslivets kompetensförsörjning. Foto. Jenn Hultberg

  "Vimmerby går som tåget"

  NyheterHögkonjunktur i världen, Sverige – och i Vimmerby. Kommunens utvecklingschef Patrik Kinnbom säger att det just nu inte finns någon bransch som går dåligt i Vimmerby. – Det går som tåget skulle jag säga. Jag vet faktiskt inget som går dåligt.

 10. Ulf Axelsson, flygplatschef på Växjö Smaland Airport, har snart skaffat eget flygcertifikat. Som stark flygentusiast gläder han sig åt nya flyglinjer, inte minst direktflyg till Makedonien, från Växjös expanderande lufthamn.

  Flygplatschef med högtflygande planer

  NyheterSmåland Airport får till sommaren en ny flyglinje till Skopje i Makedonien. – Det är Wizz Air som har en destination till Tusla i Bosnien, som slagit väl ut och nu startar ytterligare en åretruntlinje till Makedonien med premiär den 14 juli mitt i semestersäsongen. Båda dessa linjer beräknas tillsammans generera över 50 000 passagerare årligen, säger flygplatschefen Ulf Axelsson.

Ladda fler artiklar