• Familjeägda Jönköpingsföretagaet Holmgrens bil växer rejält. Foto: Henrik Simonsen

Holmgrens fortsätter växa

Jönköpingsföretaget Holmgrens Bil fortsätter att växa och har nu förvärvat ett bolag i Borås och ett bolag i Göteborg och lagt ytterligare ett bilmärke till sitt utbud.

Efter jätteköpet av Göteborgs motorgrupp tidigare i år fortsätter familjeägda bilhandelsföretaget Holmgrens med säte i Jönköping att expandera.

Holmgrens lade i augusti japanska bilmärket Nissan till sitt utbud i ett nytt samarbete med biltillverkaren där försäljning och service kommer att ske i Jönköping, Kalmar och Växjö.

– Genom ytterligare ett varumärke kommer vi att få en förstärkning av vår redan starka varumärkesportfölj, säger Mikael Olsson, Holmgrens operative chef.

Borås

I juni stod det klart att Holmgrens förvärvar Gustaf E bil och Lahalls bil i Borås.

– Vi följer vår strategi att förvärva verksamheter i tillväxtregioner. Efter våra förvärv i Göteborg känns det naturligt att vi även aktiverar oss i Borås eftersom staden expanderar, säger vd Benny Holmgren.

Efter köpet slogs de båda bilhandlarna i Borås samman till en gemensam bilhall.

Samtidigt pågår bygget av en helt ny bilhall i Värnamos expansiva industristadsdel Bredasten. Benny Holmgren deklarerar att det är Värnamos bästa tomt.

Anläggningen beräknas bli 9000 kvadratmeter stor med bilhall, verkstad och däckcenter. I dagsläget har Holmgrens två anläggningar i Värnamo, den nya ska ersätta båda.

Mångmiljonsatsning

Mångmiljonsatsningen väntas bli klar under nästa år med invigning innan sommaren.

I slutet av september blev Holmgrens senaste storaffär klar när förvärvet av familjedrivna Frontbilar Sisjön i Göteborg meddelades. Liksom Holmgrens säljer Frontbilar Sisjön Hyundai och Subaru. Bolaget omsätter 250 miljoner kronor, säljer cirka 2000 bilar årligen och har 35 anställda.

– Jag är extremt glad över att den här affären har kunnat sys ihop. Företagen passar synnerligen väl tillsammans. Dels är båda företagen familjeägda och med liknande värdegrunder, dels passar varumärkesportföljerna väl ihop, säger Holmgrens ägare Benny Holmgren i en kommentar.

Holmgrens Bil AB med säte i Jönköping grundades för snart 55 år sedan omsatte ifjol 1,7 miljarder kronor, en ökning med en halv miljard sedan 2009. Koncernen har drygt 400 anställda och verkar med bilförsäljning och verkstäder på 21 platser i södra Sverige.

Göteborg

I februari i år stod köpet av Göteborgs motorgrupp klart. Göteborgs motorgrupp som omsätter över en halv miljard och har 100 anställda och säljer ca 3000 bilar om året. Holmgrens är nu inte bara bland de största bilhandlarna i Småland utan också bland de största aktörerna på Göteborgsmarknaden.

Innan förvärvet av Frontbilar Sisjön kan slutföras måste dock Konkurrensverket godkänna affären. Holmgrens beräknar kunna tillträda som nya ägare i månadsskiftet mars-april nästa år.

Totalt landar den beräknade koncernomsättningen för Holmgrens efter alla förvärv på omkring tre miljarder kronor och antalet anställda på över 600. Holmgrens beräknar sälja cirka 15000 nya och begagnade bilar årligen.

Holmgrens märken är BMW, Hyundai, Lexus, Mazda, Mini, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Subaru, Chevrolet, SAAB och Toyota.