• Så här ska lobbyn och restaurangdelen på Vox hotel bli.
  • Underbar utsikt över Vättern från ett av rummen på Vox hotel.
  • Hotellbygget mitt i Jönköping i full gång.

Hon bygger Jönköpings nya mötesplats

Snart öppnar Vox hotell, den senaste storsatsningen i centrala Jönköping. Hotellet ska bli ett modernt designhotell och en mötesplats för Jönköpingsborna och besökare.

I ett kvarter i östra city i Jönköping är det febril byggaktivitet. På Lantmätargränd och Lejongatan byggs det ett nytt hotell i en befintlig fastighet.

Vox hotell är det första nya hotellet i centrala Jönköping på 28 år.

– Väldigt roligt att vara med på den resan och sätta Jönköping på hotellkartan, säger hotellägaren Anne Robertsson.

Vox hotell öppnar i november och det kan vara svårt att tro att bygget hinner blir klart men Anne Robertsson försäkrar att bygget går enligt planerna. Ett antal av rummen är redan färdiga.

Vox hotell får drygt 140 rum (många får utsikt över Vättern), nästan en tioprocentig ökning av rumsutbudet i Jönköping. Vox hotell får en yta på 4000 kvadratmeter, av detta går en åttondel åt till en stor lobby.

Överdimensionerad

– Lobbyn är medvetet överdimensionerad och ska bli Jönköpings nya mötesplats, berättar Anne Robertsson om sin vision. Den 500 kvadratmeter stora lobbyn sträcker sig längs med hela husfasaden och blir ett kvarter lång. Där ska ges plats åt spontana möten och informella konferenser.

Anne Robertsson driver hotellet som vd och ägare. Fastighetsägare är stora Jönköpingsaktören Ekblads fastigheter som förvaltar fastigheter värda cirka 1,3 miljarder kronor.

33-åriga Anne Robertsson bor bara ett stenkast från Vox hotell som är den senaste av hennes satsningar.

Anne Robertssons hotellkarriär började 2007 när hon köpte ett bed and breakfast i Huskvarna, gjorde om det till Huskvarna Stadshotell och fyrdubblade omsättningen innan hon sålde för drygt ett år sedan.

2013 fick Anne Robertsson förslag från fastighetsägaren Ekblads om en hotellsatsning och bollen var i rullning.

150 miljoner

Nu handlar Vox hotell inte om någon liten satsning. Hotellinvesteringen lär hamna på upp emot 150 miljoner kronor och blir unik i sitt slag i Sverige.

– Ett nytt grepp om hotellbranschen. Vi reser på ett helt annat sätt idag och svenska hotell har inte hängt med. Idag har vi bättre badrum, tv och internet hemma jämfört med på hotellen, säger Anne Robertsson som hittat inspiration till Vox på resor i Europa.

– Vår prioritet har varit fantastiska sängar och badrum, säger Anne Robertsson och

Arkitekten Magnus Månsson som ligger bakom Avalon Hotel och Clarion Hotel Post i Göteborg anlitades för att skapa ett modernt hotell.

Smart

Med 143 rum på 4000 kvadratmeter blir det många mindre rum, så kallade Vox Smart på tio kvadratmeter utan fönster. Men det finns också plats för en 80 kvadratmeter stor svit med Vätterutsikt liksom ytterligare tre sviter, tio större rum och 65 vanliga standardrum.

Anne Robertsson tror på idén med små budgetrum, att resenärer inte vill betala för yta som inte används.

Därmed inte sagt att hotellet inte är påkostat. Inredningen är exklusiv. Anne Robertsson berättar om italiensk mosaik för flera tusen kronor kvadratmetern i badrummen och exklusiva tapeter som kostar 600 kronor kvadratmetern.

– Extremt exklusiva material, säger Anne Robertsson.

Prisläget kommer att hamna i paritet med befintliga hotell i innerstaden medan smartrummen blir lite billigare.