• Annelie Sjöstedt, vd för Electragruppen i Kalmar. Foto: Henrik Simonsen

Hon kan bli årets ledare

”Jag har världens bästa jobb”

Annelie Sjöstedt, vd för Kalmarkoncernen Elektra är en av de nominerade till priset årets ledare som delas ut i maj. Nyligen berättade honom om sig själv och bolaget vid en näringslivskonferens hemma i Kalmar.

– Jag är hemvändare, var borta mellan 19 och 31 års ålder. Nu är jag tillbaka och har världens bästa jobb, berättar Annelie Sjöstedt som är vd och koncernchef för Kalmarbaserade Electragruppen.

Electragruppen togs fram som ett av de goda exempel på investering och tillväxt som finns i Kalmar län i samband med den stora konferensen Det goda exemplets makt i slutet av mars, en konferens där företagare och näringslivsansvariga från hela länet samlades för att nätverka och lyssna på goda råd.

Noterad

Electra Gruppen AB är en småländsk detaljhandelskedja noterad på Stockholmsbörsens Small Cap-lista.

– 2009 gick vi in på Small Cap och vi har drygt fem miljoner aktier, berättar Annelie Sjöstedt.

Koncernen grundades under 1949 av Gunnar Lissinger och var då en radiohandlare. Företaget sysslar med att förse olika företag med hemelektronikprodukter men har också gått in på andra områden.

Bland annat handlar det om bokföring efter att man tog över Expertbutiker efter konkursen.

– Vi har i Kalmar tagit oss an bokföring åt 58 butiker när Expert kom in så vi är en liten bokföringsbyrå också, säger Annelie Sjöstedt.

1,5 miljarder

Företaget omsatte 1,5 miljarder kronor ifjol och hade 160 anställda.

– Vi har gått från 92 till 160 personer på ett par år. Det många ungdomar som jobbar på lagret, säger Annelie Sjöstedt och berättar mer om koncernens tillväxt.

– År 1994 omsatte vi 100 miljoner kronor, 2005 var omsättningen en miljard.

Resultatet förra året blev en vinst på 44 miljoner kronor.

– Det var alltimehigh och ett resultat som var fördubblat jämfört med 2012, säger Annelie Sjöstedt.

Electra har 4000 artiklar på lager och får 1,6 miljoner ordrar om året. Lagervärdet ligger på mellan 100 och 160 miljoner kronor.

Två segment

Electragruppen äger dessutom telekomkedjan Ringup, hemelektronikkedjan Digital Butikerna och hemelektronikkedjan Audio Video.

– Man kan dela upp bolaget i två segment. Det ena är logistik och IT och och det andra retail, e-handel och butiker men vi äger inga butiker, vi tror att lokala entreprenörer ska göra det, säger Annelie Sjöstedt.

65 år till

Electragruppen har blivit Kalmar trogen i 65 år men det är inte dags att pensionera bolaget.

– Ska vi vara här i Kalmar i 65 år till? Det är klart vi ska, säger Annelie Sjöstedt och nämner de stora fördelar som hon ser med att vara verksam i Kalmar.

– Vi har lojal personal, det har man inte i en storstad tror jag. Vi har en Smålandsanda, det är trevligt och sparsamt, säger Annelie Sjöstedt som dock ser en nackdel och där det finns möjlighet till förbättring, en stor nackdel som många återkommer till: infrastrukturen.

Priset till årets ledare delas ut i mitten av maj.