• Tove Malmborg, quality manager, och Stina Porsgaard, hotelldirektör Best Western Plus Västerviks Stadshotell, är stolta över att än en gång få full pott i den årliga kvalitetskontrollen. Foto: Lena Dahlberg
  • Utsikten från festvåningen, där konferenser och bröllop hålls, är svårslagen. Foto: Lena Dahlberg

Hotellet som har högsta möjliga poäng – sju år i rad

Det är en stolt hotelldirektör som visar runt i den del av Best Western Plus Västerviks Stadshotell som invigdes sommaren 2014. – Festvåningen med tillhörande ytor blev ett riktigt lyft för vår konferensdel, säger Stina Porsgaard. Men det är de dagliga rutinerna som gör att vi fortsätter att plocka högsta poäng, i år för åttonde gången i rad.

4 000 poäng av 4 000 möjliga i Best Westerns årliga kvalitetskontroll, där kontrollerna sker med 24 till 48 timmars varsel och inom var elfte månad. Det är en bedrift som Best Western Plus Västerviks Stadshotell är ensamma om i Sverige.

– Vi har lyckats med det tack vare att det finns en vilja hos all personal att uppnå de högt ställda kraven, säger Stina Porsgaard.

Värt att jobba för

Best Western är världens största hotellkedja med cirka 4 000 hotell över hela världen. Hotellen är privatägda och kan därför se lite olika ut.

– Vi har dock vissa gemensamma kvalitetskrav samt Best Breakfast, ett frukostkoncept utvecklat av Tina Nordström.

I Sverige finns det runt 80 Best Western, varav nio har tillägget ”Plus”. Västerviks Stadshotell är ett av dem.

Vad är ditt koncept för att uppnå maxpoäng i den årliga kvalitetskontrollen?

– Strategiskt tänkande. Varje år måste vi fatta ett beslut om vi tycker det är värt att jobba för att få 4 000 poäng. För oss har det varit det. Vi känner en stolthet när det gäller att fortsätta med vårt kvalitetsarbete.

– Men varje år kommer nya krav. Det här året var det till exempel krav på safety-boxar i alla rum. 2016 ska alla tv-skärmar vara större än vad de är nu.

– Det handlar också om ett löpande underhåll. Vi har 6 000 kvadratmeter som måste få högsta poäng året runt. Inte bara vid en årlig kontroll.

Tio konferensrum

Hotellet har 101 rum, samt tio konferensrum från två till 200 personer. Det nyaste tillskottet, ”sjätte våningen”, rymmer 150 personer och används även till bröllop.

– Vi har gjort en uppdatering de senaste åren när det gäller konferensrummen och strävar hela tiden efter att våra gäster ska ha ett skönare liv här än hemma.