• Byggplaneringsmöte med Nicke Wainebro och Elisabeth Ericsson från Hulstfreds Bostäder och Lasse Gjörloff från kommunen.

Hultsfreds Bostäder bygger nytt

Bostadsbyggande bidrar alltid till samhällsutveckling och i Hultsfred är det kommunala bostadsbolaget Hultsfreds Bostäder som gått i bräschen de senaste åren. – Genom det nya området Strandlyckan har vi satt igång en flyttkedja som även bidragit till inflyttning, berättar kommunens utvecklingschef Lasse Gjörloff.

Strandlyckan är kommunens nya bostadsområde vid sjön Hulingen, där det redan för två år sedan uppfördes två bostadshus med hyresrätter tillsammans med ett antal villatomter intill. Bostadsläget är exklusivt tack vare det sjönära läget.

Nu kommer nästa steg för samma område, där Hultsfreds Bostäder planerar för byggandet av 16 fräscha lägenheter med sjöutsikt, samt även ett trygghetsboende med sammanlagt tolv lägenheter.

Ansvar

– Det finns ett stort intresse för hyreslägenheter i centrala Hultsfred, med en kö av olika intressenter. Detta är en offensiv satsning som bidrar till att husägare som exempelvis tidigare har ägt villa nu kan välja ett bekvämare boende. Samtidigt ger det unga familjer chansen att flytta in i eget hus. Kommunen tar nu sitt ansvar för att minimera kön till attraktiva hyresbostäder, menar Lasse Gjörloff.

På Hultsfreds Bostäder berättar bolagets vd Nicke Wainebro och Elisabeth Ericsson hur de tilltänkta fastigheterna ska se ut.

– Att byggnationen blir av hänger givetvis på efterfrågan, men vi vet sedan tidigare att intresset för att bo sjönära vid Hulingen är stort, förklarar Wainebro.

Hyreslägenheterna om tre-fyra rum är ljusa och har hög grundstandard. Alla har egen balkong eller uteplats med sjöutsikt och närhet till natursköna promenadstråk.

Bara för 70 +

Trygghetsboendet Sjögläntan består av tolv lägenheter med 2- och 3-rumslägenheter i tre plan med hiss, där samtliga hyresgäster kommer att få en lägre hyra än hyresrätterna intill.

– Standarden blir ändå hög, men vi klarar av hyresnivån tack vare tjänster som redan upphandlats. Huset blir ett SABO:s Kombohus med stomme i betong, med balkonger, öppna kök och trägolv, berättar Elisabeth Ericsson.

Huset som enbart är ämnat för hyresgäster över 70 år innehåller även en gemensamhetslägenhet där hyresgästerna kan laga mat tillsammans och umgås, men som anhöriga även kan använda som övernattningslägenhet.

Liv i centrum

Lasse Gjörloff är givetvis nöjd att bostadsbyggandet i kommunen går framåt.

– Vi har haft förfrågningar ute och sett att det finns intresse. Även näringslivet tycker att vi ska satsa på centrala fastigheter, för att få mer ”liv i centrum” som en del uttrycker det. Tankarna rimmar mycket väl med vårt stadsmiljöprogram där vi har många åtgärder på gång.

Planerad byggstart för både Sjögläntan och Sjöhagen är 2015.