• - Nu bjuder vi in företagen till konferenser på Huseby, säger Sofie Magnusson.
  • Sofie Magnusson, verksamhetschef, slår ett slag för den unika kulturmiljön på Huseby, som öppnar för allmänheten på första maj.
  • - Slottsmiljön på Huseby innehåller unika kulturskatter, säger Lisbet Eriksson, husfru och husa på Huseby och ciceron både för företagare och turister.

Huseby blir nytt konferenscentrum

Slår upp portarna för en ny säsong

Första maj slår Huseby upp portarna för säsongen. Då blir det start med full aktivitet inför våren och sommaren. För tredje året i rad är det dags för sommaroperan på Huseby. I år uppför Smålandsoperan ”Barberaren i Sevilla” i nya Masugnen i gamla järnbruket. Huseby bruk vänder sig numera även mot företag och kan erbjuda fantastiska möjligheter att arrangera konferenser. Möjligheterna förstärks i och med att masugnen renoverats på ett genuint sätt i en unikt kulturhistorisk miljö för både små och stora konferenser.

- Vi har nu helt andra förutsättningar att få hit konferenser till masugnen, där vi har lagt nytt stengolv för drygt en miljon kronor. Dessutom förfogar vi över det tidstypiska 1800-talsslottet, som kan ta emot grupper av besökare och konferensgäster, säger verksamhetschef Sofie Magnusson.

I samband med säsongspremiären blir det trädgårdsdag med föreläsningar och försäljning i trädgården. Dessutom får allmänheten möjlighet att delta i en hingstuppvisning med festlig inramning i exklusiv miljö.

Levande kulturmiljö

- Vi vill ha en levande miljö på Huseby. Det är viktigt att kunna visa upp bruksmiljön för allmänheten, säger Sofie Magnusson. Under sommaren erbjuds både gärdsgårdskurs och imitationsmålning i trä.

Upprustningen av masugnen innebär ett rejält lyft för Huseby med anor från 1600-talet, där fröken Florence Stephens huserade ända fram till modern tid.

- Renoveringarna kräver anpassning eftersom Huseby är byggnadsminne och ägs av Statens Fastighetsverk, förklarar Sofie.

Den unika miljön på Huseby bruk inspirerar till konferenser och mässor, inte minst den traditionsenliga julmässan, som kan flytta in i masugnen med nylagt stengolv den här säsongen. En klar förbättring jämfört med den gamla kolstybben som varit underlag i byggnaden som härrör från 1600-talet.

I den unika slottsmiljön på Huseby träffar vi ciceronen Lisbet Eriksson. I rollen som husa kan hon vägleda de flesta besökare i den fantastiska miljön, där kulturskatterna bevarats.

- I den här unika miljön kan vi ordna visningar för företag, som kommer hit på event och konferenser.

Husebys fina kulturmiljö inspirerar både till forskning, teater och event för företagare och turister med intresse att komma till en miljö, där kulturhistorien är i högsta grad levande.