• - Med enorm glädje konstaterar vi att bygget av ICON Växjö tagit fart och kommer att bli ett nytt landmärke, säger Anders Öman, initiativtagare, och Anders Svensson, VD i APP.

ICON Växjö nytt landmärke som skapar levande stadsdel i Arenastaden

Första spadtaget har tagits till ett nytt landmärke i Växjö. Det är den 65 meter höga 20-våningsbyggnaden ICON Växjö som börjat byggas i Arenastaden.

- Sammanlagt beräknar vi byggkostnaden till 800 miljoner kronor. Byggnationerna runt om i Växjö är motorn i det expanderande näringslivet. Bygget av ICON genererar 800 arbetstillfällen från början tills byggnaden står klar 2018, säger initiativtagaren Anders Öman.

Planerna på den gigantiska byggnaden tog fart redan 2014, när det nya fastighetsbolaget APP bildades med Anders Svensson som VD. I byggnaden kommer att inrymmas hotell, pool, bowlinghall, restaurang, bostäder, kontor och skybar högst upp.

Levande stadsdel

- Målet är att skapa en levande stadsdel i Arenastaden. ICON inrymmer, enligt planerna, 221 bostäder och dessutom kontorslokaler i den nya skrapan, som kommer att vara synlig över hela stan, säger Anders Öman. Totalt planeras, inklusive ICON, 700 nya bostäder i Arenastaden.

Det är med glädje som både Anders Öman och Anders Svensson kan konstatera att grävskoporna nu börjat förbereda markarbetet inför bygget, som ritats av arkitektfirman Semrén & Månsson med Växjöbördige Magnus Månsson som ansvarig arkitekt.

- Förberedelserna inför den här byggstarten alldeles i närheten av Myresjöhus Arena har inneburit dygnetruntjobb och nu känns det härligt att spaden är i marken, säger VD Anders Svensson.

Enligt planerna blir det successiv inflyttning i ICON-huset, som symboliskt nog utformas som en prispall och ett L, vilket ger ett avtryck som ett tecken i skyn på att Växjö Lakers före detta VD Anders Öman står bakom den nya jätteinvesteringen. Anders Öman förvandlade Lakers från ett potentiellt konkursbo till mästarklubb på bara sju säsonger från 2008 till 2015. En bedrift som saknar motstycke i svensk idrottshistoria.

- Den här utvecklingen känns enormt rolig. Fortfarande brinner jag för Lakers, Säsongen är inte slut än och jag är alltjämt med i SUSABs, Sport Utveckling Sweden AB, styrelse, ett bolag som registrerades 2014 och är ägarbolag till Växjö Lakers Idrott AB.

Det idrottsliga intresset konsolideras i den nya ICON-skrapan i och med att gymnasieskolan Växjö Fria Gymnasium flyttar hit och utökar antalet elevplatser med 150 till 500.