• Stefan Jonasson från Site Direct träffade bland andra Anne Mansfeldt, som är en av dem som söker nytt projektledarjobb, efter varslet på HCL Technologies.

IT-mässa i Växjö blev jobbchans för varslade

IT-mässan IECBit i Växjö kom lägligt för de 124 personer som varslats vid HCL Technologies, där de indiska ägarna beslutat säga upp den personal, som de så sent som i november 2013 tog över från de italienska ägarna till Boss Media. Mässarrangörerna ordnade ett jobbtorg, där 20 andra IT-företag kunde träffa de uppsagda i 15-minuters intervjuer, för att hitta ny personal.

- Växjö är ju Sveriges fjärde starkaste IT-region, och nästan alla företag har jättesvårt att hitta rätt personal, eftersom behovet är så stort och tillgången på specialister begränsad, förklarar Lars Hornborg, projektledare i IEC och den som arrangerar mässan.

Att det är så, intygar Stefan Jonasson, teamleader på Site Direct, som intervjuade intresserade kandidater på löpande band:

- Vi har svårt att hitta utvecklingspersonal. Projektledare är enklare, men det är inte där vårt aktuella behov ligger. I dag får vi korttidsanställa utvecklare från Ukraina, för att fylla behovet!

- Men under förmiddagen här har jag nog fått 3-4 kontakter som kan leda till anställning och flera andra har jag kunnat lämna referenser till andra företag, där jag tror att de kan passa bättre, säger han.

IECBiT arrangeras av IEC, som är Linnéregionens samverkanskluster för IT-sektorn. Bakom IEC finns Linnéuniversitetet, Tillväxtverket, regionförbunden i Linnéregionen samt Växjö kommun. Mässan på Konserthuset i Växjö samlade 50 utställare från Lund i i söder till Jönköping i norr och c:a 600 besökare under en dag.

Linnéuniversitetet visade hur webb- och mobil teknik i kombination med sensorer, GPS och andra tekniska lösningar öppnar nya möjligheter för innovativa tjänster. T.ex. en webbaserad plattform för utbildning i förhörsteknik av barn, utvecklad inom Polishögskolan. Ett annat projekt syftade till att öka ungdomars intresse för naturvetenskap, via bl.a. Youtube. Ett tredje rörde smarta äldreboenden.

Förutom att kolla utställarnas montrar, och lyssna till en rad korta föredrag på talartorget, kunde mässbesökarna också gratulera vinnaren av priset för ”Bästa kompetensutvecklande IT-företag” Landshövding Kristina Alsér och Monica Skagne, Senior IT Director hos Danfoss, delade ut diplomet och en utbildningscheck på 25 000 kr till Sigma IT & Management Sweden AB.