• I saloonen kan Linda och Daniel servera både mat, dryck och goda historier till grupper från åtta till c:a 30 personer.
  • JA Ranch har i sin westernmiljö gått in för att ge gästerna en speciell smakupplevelse, baserad på rökt och grillat kött. Daniel svarar för tillagningen Linda ser till att gästerna trivs under tiden.

JA Ranch sätter smak på ditt möte

Det har gått tio år sedan Linda och Daniel Henriksson tog över JA Ranch i Gunghult, en mil väster om E4 vid Strömsnäsbruk, och nu tycker de att de äntligen börjat finna fram till ett hållbart koncept. Nu är det äkta amerikansk BBQ och ”smoker” som styr vilken kulinarisk upplevelse som ska serveras. Och i de nyligen färdigställda 14 dubbelrummen är det också miljöer från ”Vilda Västern” som famnar de övernattande konferensgästerna.

- Vi får mycket goda omdömen av våra kunder men tre fjärdedelar av dem kommer från orter inom fem mil, säger Daniel. Vi vill nå ut till kunder på längre håll, för att öka beläggningen på hotellsidan.

JA Ranch erbjöd vid övertagandet mat via catering och enkla konferenslokaler, i kombination med ”Western-ridning”, men hästarna är sålda sedan sex år. Westernridning innebär att man styr hästen med underkroppen, medan armarna är fria att hantera lasso eller andra redskap.

- Vi sålde hästarna när vi byggde hotellet. I dag har vi bara våra egna kvar, men vi tävlar med dem i boskapsdrivning och andra ”westerngrenar”, förklarar Daniel.

Linda är en ”hästtjej” som nådde vissa framgångar inom hoppning och Daniel fick börja intressera sig för ridning, och hänga med Linda i stallet, om han skulle få vara ihop med henne i början. När de övertog ranchen var det hon som stod för matlagningen. Hon har gått den Rönnowska restaurangskolan i Helsingborg, jobbat som flygvärdinna och inom turism och restaurangbranschen.

- Nu är jag mest härinne och tar hand om gästerna med storytelling, medan Daniel gör färdigt maten därute, säger hon. Sommartid kan man sitta ute under tak, men annars kan vi servera inne i saloonen eller i en större sal som nyss har renoverats och anpassats till rätt miljö.

Daniels kunskaper om matlagning kommer från kurser i skolan och från mamman som är kokerska. Via deltagande i projektet ”Småländska smaker”, som turistorganisationen Destination Småland stod bakom, har man efterhand utvecklat sitt koncept. Nu är det i ett nytt projekt ”Kurbits Mat” som konceptet JA Ranch håller på att fogas ihop med maten. Och då är det grillat och rökt kött från älg, vildsvin och vanlig boskap som står på menyn.

- Grillad biff kan man få hos alla, men vi vill finna vår spets och vara stolta över den, säger Linda.

- I röken kan vi ”twista till” smakerna på vårt sätt, tillägger Daniel. Det är ”smokern” som är vår kärna och den ger smak också åt BBQ-såsen. ”Sätt smak på ditt möte” är därför en bra devis, för den upplevelse man får hos oss!

Via fler konferensavtal ska aktiviteten öka. Ett avtal finns med IKEA och ett nytt har tecknats med ”4x4Event” som öppnar en tredje bana för jeepkörning i närheten, vilken kompletterar de två som de redan har på Österlen och Jägersro i Malmö. Så på fem års sikt – vad händer då:

- Fler kurser i BBQ-matlagning med fler hotellgäster och en jämnare beläggning över året, säger Linda, som gärna vill ge sina gäster en helhetsupplevelse med aktiviteter, mat och övernattning i smakfull miljö. Men vi ska klara oss med samma personal, tycker Daniel!

Fakta JA Ranch & Lodging

Grundat 2004

Ägare Daniel och Linda Henriksson

Bransch Hotell & Restaurang

Omsättning 2,5 mkr

Anställda 3