• Hårt slit och viljan att hela tiden utvecklas. Därav anledningen till att Erik Lindblom och Kenny Håkansson, krafterna bakom Arkimera, står och sitter intill en bänkpress och har vetenskapliga böcker i bakgrunden. Foto: Ossian Mathiasson

Jackpot för bokföringsrobot

Lanseringen av Arkimeras bokföringsrobot blev en viral succé. 50 redovisningsbyråer nappade – och nu agerar företaget. – Vi letar ny lokal och fler medarbetare, säger Kenny Håkansson, vd för Kalmarföretaget Arkimera.

I fem års tid har Kenny Håkansson och Erik Lindblom, grundarna av Arkimera, jobbat i det tysta och varit i det närmaste okända.

Deras besök på Kistamässan, Sveriges största ekonomimässa, i början av oktober var startskottet.

– Det kändes som att alla dörrar öppnades på vid gavel. Vi fick ett sådant häftigt genomslag, säger Kenny Håkansson.

Affärsidén, med en bokföringsrobot som kan hjälpa en vanlig redovisningskonsult att mer än halvera tidsåtgången för löpande bokföring, rönte stor uppmärksamhet.

– Det var ren jackpot om jag får säga det själv. Vi demade roboten på löpande band och samtliga redovisningsbyråer som fick en demo skrev upp sig på intresselistan.

Hur många skrev upp sig?

– 50 stycken, vi hade fullt upp.

Vad är produktens styrkor?

– Att den reducerar tidsåtgången så pass markant, att den är språkoberoende och att den inte kräver någon utbildning av personal. Redovisningskonsulten fortsätter jobba som vanligt och roboten lär sig snart hur konsulten vill göra olika saker. Redovisningsbyråernas verksamhet kommer effektiviseras med hjälp av det här.

Såg en enorm lucka

Under en längre tid har de planerat för ett genombrott och nu, när det kom, ska mycket hända.

– Nu är det läge att skala upp, vi letar efter större lokaler och nästa år är målet att plocka in tio nya medarbetare.

Fröet till Arkimera kommer från grundarnas andra verksamhet – en vanlig flyttfirma.

– Vi flyttade kartonger med bokföringsmaterial mellan olika kontor, byråer och arkiv. Då tänkte vi att det måste finnas en lösning för att hantera det här digitalt. Ingen redovisningsbyrå visade sig bokföra mot digitala underlag och därmed såg vi en enorm lucka.

De har också tagit sig långt i entreprenörstävlingen Framtidens entreprenör. Av 126 sökanden är det just nu tio kandidater som gör upp om fem finalplatser.

– Om vi går till final får vi pitcha vår idé för ett 40-tal av landets största investerare. Bra timing med tanke på den utveckling av verksamheten vi står inför.