• Jyskbygget skjuter i höjden i Nässjö. Foto: Henrik Simonsen
  • Det nya höglagret ska bli 40 meter högt och är för närvarande ett av Sveriges högsta byggen. Foto: Henrik Simonsen

Jättebygget fortsätter – så fick Nässjö Jysk

Jättebygget av Jysk 40 meter höga nya centrallager i Nässjö har nu skjutit i höjden men det var långt ifrån självklart att Jysk skulle etablera sig i Nässjö. Från början sa man helt nej.

Jysk etablerade lager i Nässjö redan för 14 år sedan i samband med detaljhandelskedjans inledande etablering på den svenska marknaden.

I september förra året kom beskedet att Jysk utökar sin verksamhet i Nässjö. Under våren började det tredje tillbygget på 13 år.

Jysk bygger ut med 75 000 pallplatser i ett drygt 40 meters höglager, en investering som blir en av Skandinaviens största under de kommande åren. Redan idag är Nässjöanläggningen en av de största i sitt slag i Sverige med 90 000 pallplatser och automatiserade höglager. Från Nässjölagret sköts alla leveranser till kedjans butiker i Sverige och Finland liksom all leverans till e-handel i de båda länderna. JYSK lagrar också sina produkter på nio andra externa lager i Nässjöområdet. Därför är storbygget också till för att samla alla produkter under ett tak.

Bygget påbörjades i januari i år och beräknas vara klart hösten 2015.

Under sommaren och hösten har bygget fått upp sin stomme och är på väg att bli ett landmärke.

Men det var inte självklart att Nässjö skulle få en etablering från Jysk.

Jysks etableringschef ringde för några år sedan till näringslivsansvariga i en grannkommun men fick inget svar så det blev ett telefonsamtal till Nässjö istället.

– Han presenterades som etableringschef och upplyste mig om att Jysk inte skulle etablera någon butik i Nässjö, för vi låg för nära Jönköping. Givetvis satte vi direkt igång projektet med att sälja in och etablera Jysks höglandsbutik i Nässjö, berättar Claes Johansson, vd för kommunens näringslivsbolag Nässjö Näringsliv AB.

– Vi började naturligtvis bearbeta Jysks företagsledning då vi misstänkte att de skulle expandera och att de på sikt behövde placera en lagerbyggnad på lämplig plats i landet.

Resultatet kom fyra år senare när Jysk beslutade förlägga sitt centrallager till Nässjö. En satsning som nu lett till en miljard i investeringar.

Enligt NNAB ger Jyskeffekten 150 årsjobb i Nässjö.

Till senaste jättebygget används många utländska byggarbetare men också lokala Nässjöföretag har knutit leverantörsavtal med Jyskbygget.