• Troax anläggning i Hillerstorp byggs ut.

Jätteinvestering på 50 miljoner kronor

Marknaden växer och företagsledningen ser ljust på framtiden. Därför investerar nu paneltillverkaren Troax i Hillerstorp 50 miljoner på en utbyggnad av sin anläggning. Det handlar om en ny lackeringsavdelning på företagets anläggning i Tyngel, Hillerstorp, Gnosjö kommun.

Troax är en av världens ledande tillverkare av skyddsväggar, nätväggar, maskinskydd och patenterade låsanordningar till industrin, lager och förråd och omsätter drygt 330 miljoner kronor och har cirka 125 anställda. Hela koncernen som sedan slutet av 2010 ägs av Nordiska riskkapitalbolaget FSN har över 300 anställda i Hillerstorp och Birmingham, Storbritanninen och omsätter över 600 miljoner kronor.

Tidigare ägdes Troax av Gunnebo. Bolaget grundades på 1960-talet.

Lackeringsavdelning

Nu lägger Troax 50 miljoner kronor på en investering i fabriken i Hillerstorp. En ny lackeringsavdelning på 2000 kvadratmeter ska byggas. Totala produktionsytan utökas därmed till 30000 kvadratmeter. Redan innan utbyggnaden är fabriken världens största i sitt slag.

– Allt fler kunder väljer egna kulörer och vi vill möta efterfrågan med kortare ledtider för lackering. Med den nya avdelningen ska vi öka flexibilitet och kvalitet i lackeringen, säger vd Thomas Widstrand.

Utbyggnaden innebär inte någon personalökning.

Fler i produktionen

– Den nya lackeringslinjen kräver i sig inte ytterligare personal, men om utvecklingen håller i sig kommer vi över tid att behöva fler i produktionen, säger Thomas Widstrand.

Investeringen är den andra stora satsningen i Hillerstorp de senaste åren. För fyra år sedan lades 30 miljoner kronor på en ny produktionslinje för tillverkning av nätpaneler.

– Marknaden för kundanpassad säkerhet växer och vi ser positivt på framtiden, säger Thomas Widstrand.

Den nya lackeringsavdelningen byggas under det närmaste dryga året och sättas i bruk 2016, enligt planerna, och då ersätta dagens lackeringsavdelning helt.

Fusion

Nya lackeringsavdelningen är den andra stora nyheten för Troax i höst. Tidigare i september meddelades att bolaget går samman med italienska Satech Safety vars ägare delvis får betalt med Troax-aktier.

Fusionen förändrar dock inte varumärkena som fortsättningsvis kommer vara separerade. Produktionen blir också kvar i Italien och i Sverige och antalet anställda förändras inte.