• Jönköping stad kommer att stå som eventvärd för flera stora idrottsarrangemang nästa år. Men Destination Jönköping hoppas att man även ska locka andra genrer som musik- och kulturevent. Foto: Peter Appelin

Jönköping knutpunkt för stora event 2016

Ironman, EM i mountainbike och VM i thaiboxning. Jönköping kommer att stå som värd för flera av nästa års stora idrottsevent.

Första stora mästerskap som Jönköping arrangerar är EM i mountainbike den 5-8 maj 2016. Evenemanget kommer att arrangeras i Huskvarna. Det är det kommunala bolaget Destination Jönköping, som sysslar med marknadsföring och turism, som satsar stort på att göra Jönköpings kommun till en eventdestination.

– Att vara värd för ett stort evenemang är viktigt för Jönköpings kommun eftersom det bidrar till en högre sysselsättning tack vare ökade intäkter till olika delar av näringslivet, säger Carl-Gustaf Tollén, Evenemangsansvarig Destination Jönköping AB.

Varför är Jönköping en bra plats för stora event?

– Läget är bra och vi har bra kommunikationer. Bland annat har vi fått en flyglinje mellan Jönköping och Frankfurt. Vi har ett starkt föreningsliv som gör det hela möjligt och vi har en stor hotellkapacitet, mycket tack vare Elmia och mässorna som har anordnats här genom åren.

Lokala näringslivet gynnas

Den 21-31 maj 2016 kommer Jönköping att vara värdstad för VM 2016 i Muaythai. Evenemanget arrangeras vid Kinnarps Arena och Carl-Gustaf Thollén beräknar att cirka 2 000 aktiva från 75-90 länder kommer att delta.

– Det här är väl den största tävlingen egentligen. Det är första gången som VM i thaiboxning anordnas i Europa. När den genomfördes i Thailand var 102 nationer närvarande. Riktigt så stort blir det väl inte i Jönköping, men vi räknar med att fylla alla hotell i Jönköping och närområdet, säger Thollén.

Den tionde juli 2016 arrangeras Ironman 70.3 i Jönköping, bestående av halva distanser. Det är ett komplement till Ironman i Kalmar som består av distanser i fullängd. Ironman arrangeras i centrala Jönköping.

– Det är fantastiskt att Småland nu står som värd för två Ironman, säger Thollén.