• Stig Claesson tar emot SKAPAs utvecklingsstipendium.
  • Kristian Hyttinen tar emot SKAPAs innovatörsstipendium.

Jönköpings bästa innovationer

I augusti delades stipendier ut till Jönköpings läns bästa innovationer. Företagen är nu med i den internationella tävlingen om årets innovation som avgörs senare i oktober i Stockholm.

Två stipendier för årets innovationer delades ut vid en ceremoni på landshövdingens residens i Jönköping i mitten av augusti. Priset delades ut av landshövding Minoo Akhtarzand.

Bakom den nationella tävlingen står Almi och stiftelsen SKAPA. För innovatörer och uppfinnare räknas stipendiet som en av året största händelser.

Utveckling

SKAPA Utvecklingsstipendium 2014 gick till företaget Doxaplast och Stig Claesson och John Claesson i Värnamo för idén Sträckfilm.

Motiveringen lyder: Sträckfilm används idag i stor omfattning för att emballera och skydda produkter framför allt under transport. Genom en finurlig idé som går ut på att göra filmen tunnare, frånsett ett smalt men tjockare band, i kanterna respektive mitt i folien, kan uppåt 50 % av det totala materialet sparas. Som sidoeffekt bidrar dessutom de tjockare banden till att hålla ihop det man emballerar bättre. En uppfinning som både gynnar miljön men också bidrar till en bättre funktion.

Stimulera nyskapande

Stig och John Claesson får stipendiet på totalt 25 000 kronor men framför allt är de med i den nationella SKAPA-tävlingen som avgörs i oktober i samband med mässan Eget Företag i Stockholm.

Syftet med stipendiet är att stimulera tekniskt nyskapande och kreativitet som leder till kommersiella möjligheter.

Doxa Plast i Värnamo grundades 1993. Bolaget har nu drygt 20 anställda och omsatte ifjol knapp 104 miljoner kronor.

Innovatörer

Framtidens Innovatör 2014, SKAPA-stipendie nummer två i Jönköpings län gick till nystartade bolaget Carefox affärsutvecklingschef Kristian Hyttinen i Jönköping för produktidén som underlättar inom hemtjänsten.

Motiveringen lyder: Hemtjänsten saknar tillräckligt prisvärda och effektiva verksamhetssystem som fullt ut utnyttjar de nya tekniska möjligheter som modern IT erbjuder. Genom att sätta samman ett företag där ägarna har kunskap och erfarenheter från hemtjänsten, med företag som kan modern IT har ett imponerande system byggts upp. Carefox innebär bättre utnyttjande av vårdgivarna, bättre information och kommunikation med vårdtagarna samt att anhöriga får all den information man behöver och har rätt till.

Stipendiet är på 20 000 kronor och deltagande i den nationella tävlingen där man kan vinna 150 000 kronor. Syftet med stipendiet är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer.

Carefox är ett samarbete mellan grundarna av hemtjänstföretaget Basic Care Unit och grundarna av datatjänstföretaget Verendus, båda med ursprung i Jönköpings Science Park-program.

Carefox som grundades ifjol sysselsätter, enligt bolaget själva, fem personer.