Jönköpingsföretag bjöd in till branschdagar

Inspiration i metall

För andra gången arrangerades i slutet av augusti Metal Inspiration days i Jönköping där tre av de tyngsta aktörerna i bransch bjöd in till seminarier, mässa och fest.

Tanken med Metal Inspiration days är att kunder, leverantörer och tillverkare tillsammans ska få ta del av nyheter och diskutera utveckling och bygga nätverk och lönsamma samarbeten.

Första Metal Inspiration days arrangerades våren 2013. Bakom arrangemanget står dels tidigare Nässjöbaserade verkstadstekniktillverkaren Stenbergs som numer har sitt säte i nya lokaler mellan Elmia och E4an och dels Edströms som levererar maskinlösningar till verkstadsindustrin och SVIA som tillverkar robotlösningar med egenutvecklat visionssystem. Alla företag med säte i Jönköping.

Redan förra året anses branschdagarna ha blivit en succé och i år deltog cirka 150 personer i arrangemanget.

– Vi snackade ihop oss om att ta hit kunder och göra någonting bra, bidra med teoretisk kunskap för att förbättra produktionen och samla kunder och leverantörer, berättar Jonas Wihlborg, vd på Stenbergs.

Automatisering

Metal Inspiration days upplaga 2014 fokuserade mycket på automatisering, robottillverkning, som är den nya stora trenden inom tillverkningsindustrin.

Hos Stenbergs demonstrerades samtliga maskiner i bolagets stora utställningshall där också flera av Stenbergs samarbetspartners inom automation fanns representerade.

Bland annat visades Okumas senaste Multus flerfunktionssvarv som radikalt effektiviserar verkstadstillverkning.

– Vi kan svarva, fräsa och borra och göra ämnet fullt färdigt i en maskin. Traditionellt svarvar man, sedan mellanlagrar och sedan borrar man, berättar offertingenjör Jan Svenningsson.

Smidiga lösningar

Ett föredrag hos Stenbergs visade hur snabbt det kan gå från ritning till en färdig produkt med hjälp av CAM/CAD-beredning, simulering av produktion i datorprogram kombinerat med korta ställtider och just automation.

Hos Edströms handlade det om smidiga robotlösningar som kostar mindre än en miljon kronor. Billiga automationslösningar kan vara ett sätt att gå för det verkstadstunga näringslivet i Småland i konkurrensen med utlandet, resonerar Jerry Berggren, maskinförsäljare på Edströms.

– Ska vi konkurrera med vår industri är det automation som gäller. En robot kostar ju lika mycket här i Småland som i Kina, säger Jerry Berggren.

En kort undervisning om maskininvestering hanns också med.

Husqvarna AB deltog också och berättade hos SVIA om hur de under de senaste tio åren ökat sin andel automation i tillverkningen.

Hos SVIA kunde besökarna och deltagarna också pröva sina fäktningskunskaper mot en robot.

Stenbergs vd Jonas Wihlborg, marknadsassistent Lena Olin och försäljningschef Pierre Huss. Foto: Henrik Simonsen

Jan Svenningsson visar Stenbergs modernaste svarv. Foto: Henrik Simonsen

Jerry Berggren berättar om smidiga och billiga automationslösningar. Foto: Henrik Simonsen

Många intresserade vid föredragen hos Stenbergs. Foto: Henrik Simonsen