• Både företagen och det lokala näringslivet är med när öppet-hus-dagen i september planeras i Rörvik.

Jubileumsår för hela kommunen

Sävsjö kommun har drygt 10 000 innevånare men också ett näringsliv som väl lever upp till vad som gäller för smålänningar. På kommunnivå är det 40 år sedan man blev egen kommun, men också 150 år sedan södra stambanan nådde fram till Sävsjö, Stockaryd och Rörvik.

Rörvik är ett bra exempel på ett samhälle med ett aktivt näringsliv, fotbollslag och en vital samhällsförening.

– Just nu planerar vi för en öppet-hus-dag i september för Rörvik och företagen där - med allt från Rörvikshus, möbeltillverkaren Svensson & Linnér, Rörviks Timber och alla de andra företagen, berättar Helena Gill på SNAB.

Sagt och gjort - Smålands Näringsliv åkte till Rörvik och var med vid ett planeringsmöte.

Lyfta Rörvik

Mötet sker i matsalen på Rörvikshus, ett 52-årigt husbyggarföretag med och 38 anställda med Tyskland som en av sina stora marknader.

– Vi säljer givetvis hus i Sverige, men det gäller att ha fler ben att luta sig emot, menar moderbolagets vd Sune Nilsson.

Här finns även representanter för Svensson & Linnér, en byggvarufirma plus några andra företagare och ortens egen samhällsförening. I lilla Rörvik med omkring 500 innevånare finns flera företag varav åtta var representerade denna kväll.

Guidad tur

På SNAB vill man gärna lyfta fram Rörvik och det vitala näringslivet på orten, där planerna i nuläget handlar om två dagar i september då  Rörvik ska exponeras för besökare och ge innevånarna möjligheten att fira lite extra.

– Det här är ju världens tillfälle, menar en av mötesdeltagarna och idéerna är många.

Fredagen den 5:e september blir det näringslivsfokus då ortens företag har öppet hus med både guidade visningar, produktionen igång och filmvisning. Dagen efter blir det samhällsföreningen som organiserar jubileet, bland annat med ångloksbesök vid stationen i Rörvik.