Jul och nyår - vad händer?

Så här under de sista veckorna i december kan det vara värt att påminna om vilka skatteregler som gäller för gåvor och julbord. Det finns även ett par områden där förändringar är att vänta på nyåret som kan vara värda att fundera över.

Julgåvor

Julgåvor är skattefria för de anställda så länge gåvans värde är högst 450 kr inkl moms. Skulle julgåvan vara värd mer än 450 kr blir gåvan skattepliktig från första kronan.

Julgåvan får inte vara kontanter eller jämställda betalningsmedel, som check och postväxel. Presentkort kan däremot vara okej så länge de inte kan lösas in mot kontanter.

Julgåvor till kunder och leverantörer är inte avdragsgilla. Endast enklare reklamgåvor av obetydligt värde är avdragsgilla. I detta fall måste du lämna dessa till ett större antal personer/kunder för att få avdragsrätten. Tänk på att dyrbarare gåvor kan bedömas som mutor.

Julbord

För dina anställda är julbordet en skattefri förmån om det är fråga om intern representation såsom personalfest. Som arbetsgivare får du göra avdrag för högst två personalfester per år. Avdrag medges för kostnader för måltider med 90 kr exkl moms per person. För kringkostnader , ex musikunderhållning, får du dra av 180 kr exkl moms per person. Företag kan med gott samvete bjuda in pensionerade anställda och anställdas familjemedlemmer till festen då de omfattas av samma regler.

Ska du bjuda dina kunder eller leverantörer på julbord medges detta endast om det sker i anslutning till en affärsförhandling. Avdrag med 90 kr exkl moms per person.

Inför 2016

Vill du få maiximala ROT-avdrag, ja då är det hög tid att se över detta nu. ROT-avdragen ändras from 1/1 2016. För dig som privatperson sänks subventioneringen på ROT-tjänster från 50 % till 30 %. För att få ROT-avdrag på 50 % bör du antingen förskottsbetala ditt ROT-arbete i december 2015, men tänk då på att arbetet måste vara utfört senast i januari 2016! Är jobbet redan utfört i december, ja se då till att betala fakturan senast nyårsafton, tumregeln är att det är betalningen som styr ditt avdrag. Skjuter du på betalningen till nyårsdagen då är det genast avdrag med 30 % istället för 50 %.

I nuläget pågår en utredning av 3:12 reglerna. I dagsläget är det dock svårt att förutse vilka förändringar som kommer att ske inom området.

Men inför årsskiftet bör översyn göras så att löneuttagskraven för 2015 uppfylls för att öka det lönebaserade utrymmet. Tveka inte att kontakta din revisor / konsult om du behöver rådgivning i frågan.

Till sist… glöm inte att tanka bilen på nyårsafton! Den 1 januari höjs energiskatten på bensin med 48 öre per liter och med 53 öre per liter för dieselbränsle..