• Tanja Lundberg är projektledare för klimatveckan. Foto: Anna Hallams/Pressbild

Klimatveckan i Jönköping växer

Förra året var det premiär för Klimatveckan i Jönköping. I år är den tillbaka - och har vuxit ordentligt. – Det är verkligen ett fullspäckat program, säger projektledare Tanja Lundberg.

JÖNKÖPING

I elva år har Klimatrådet haft en Klimatkonferens i Jönköping. Eftersom den var fullbokad bestämde man sig för att testa en hel Klimatvecka förra året, och i den 25-30 maj i år är det dags igen för den andra upplagan.

– Tanken är att utveckla förra årets koncept, vi kommer att ha mycket mer aktiviteter i år, säger Tanja Lundberg.

Klimatveckan inleds med två dagars klimatkonferens på Elmia som riktar sig främst till offentlig sektor och näringsliv. Sedan riktar man in sig till allmänheten och studenter tredje dagen, då man har aktiviteter på högskolan. Fredagen och lördagen kommer man att satsa på ett klimatområde inne i centrum, på Jönköpings marknad.

Bland programpunkterna finns det en hel del att välja på.

– Bland annat kommer Maria Wetterstrand och infrastrukturminister Anna Johansson att komma. Sedan är det kul att Vattenfalls vd Magnus Hall tackade ja, han har en stor målgrupp inom näringslivet.

Uppblåsbar kupol

Man kommer även att ha en geodom under veckan. Det är en uppblåsbar kupol med en 6,5 meter bred 360° kupolformad skärm där man kommer att kunna lära sig mer om klimatet och klimatförändringar.

– Den kommer att flyttas runt mellan de olika platserna under veckan, det kommer att bli häftigt, säger Tanja Lundberg.

Syftet att öka kunskapen

Man kommer även att lyfta fram andra miljöarrangemang i länet under veckan.

– Projektet är inte kommersiellt utan ska bidra till ett hållbart samhälle och att Jönköping ska bli ett plusenergilän. Vårt syfte är att öka kunskapen och sprida klimatfrågorna.

Man har börjat ta in anmälningar till veckan. Totalt var det cirka 1600 besökare förra året, varav cirka 800 på konferenserna. I år hoppas man höja antalet deltagare på konferenserna till 1400 personer.