• Art Smalley berättar om Toyota och Lean. Foto: Henrik Simonsen

Klusterstart med konferens

I mitten av november gick startskottet för det nya företagsklustret Logistic Park Nässjö. Klustret fick en internationell start med en stor logistikkonferens med flera prominenta gäster.
Cirka 60 företrädare för företag kom för att lyssna till flera ledande experter Supply Chain Management och Lean stod i fokus på logistikkonferensen på Träcentrum i Nässjö.
Experterna kom med erfarenhet från bland annat Toyota, Lego och de gröna baskrarna.
Konferensen var tänkt som startskottet för det kluster med cirka 100 företag i Nässjöområdet som sysslar med så kallade logistikintensiva verksamheter.
– Det här känns som ett otroligt bra avstamp mot vår vision att göra Logistic Park Nässjö till ett skandinaviskt logistiksamhälle år 2020, kommenterar Leyla Is, konceptansvarig för Logistic Park Nässjö.
Bland talarna märktes Art Smalley, universitetslektor, forskare och författare från Lean Leadership Academy i USA och med bakgrund som ledare för Toyota Production System, erkänt som ett av världens mest framgångsrika Lean-koncept men också gåtfullt.
– Lean är svårt och går inte att införa under tidspress, sa Art Smalley och berättade om sin erfarenhet hos ett annat företag efter att han lämnat Toyota efter 26 år.
– Det var dyrt och kortsiktigt. De sa ”försök hårdare”, jag sa ”tack och adjö”.
Art Smalley berättade också om flera fruktlösa försök under åren att framgångsrikt efterapa Toyotas recept.
Art Smalley ser också hur det går åt mycket investeringar för införande av Lean men att resultatet ofta är jämförelsevis dåligt-
– Det ömmar mitt sinne och det är värt att reflektera över varför det inte fungerar så bra, säger Art Smalley.
Bland talarna märktes också Sam McPherson som bland annat tränat USA specialstyrkor, de gröna baskrarna, men också arbetat inom Toyota och coachar bland annat flygplanstillverkaren Boeing, liksom professor Jörgen Eriksson från Bearing consulting och John Vellema som anses var en av hjärnorna bakom danska Legos framgångsrika personalutveckling.