• Simon Nilsson tror på en snabb robotisering av verksamheten för att klara av den ökade efterfrågan till den tunga fordonsindustrin.
  • Holsby Metall grundades 1937 och har idag 75 anställda.

Kompetensutveckling nyckel för expansion i Holsbyföretag

Ett anrikt företag, som startade redan 1937 i Holsbybrunn, är Holsby Metall. Idag har företaget en expanderande marknad med 75 anställda. Behovet att anställa fler ökar hela tiden i en bransch med höga volymer som levereras till den tunga fordonsindustrin.

– Vår största verksamhet är varmpressning av mässing och aluminium, säger Simon Nilsson, en av ägarna till det privatägda företaget.

Holsby Metall har produktion både i Holsby och Vetlanda och tillverkar mestadels på kundens ritning.

– Vi har även en konstruktionsavdelning, där vi kan hjälpa kunderna med förslag på speciallösningar till särskilda produkter. En hel del av arbetet handlar om att förenkla produkterna så att vi får mindre felkällor, förklarar Simon Nilsson.

60 procent av leveranserna går till fordonsindustrin, särskilt tunga lastvagnar, där kunderna finns i Norden och norra Europa.

– Bromsnipplar till lastbilar och andra fordonskomponenter är en betydande del av våra produkter. Volvo och Skania är krävande kunder på en marknad, där det rullar på bra just nu för oss, fortsätter Simon Nilsson.

Som många andra företag är kompetensbristen en avgörande fråga att lösa för Holsby Metall. En hel del av kompetensbehov löses genom internutbildning eller utbildning hos maskinleverantören.

– Vi anställer hela tiden, bara vi hittar rätt personal. När det gäller produktionen överhuvudtaget jobbar vi hårt med automatiseringar. Vi kör treskift och det handlar mycket om att fylla på med material och kontrollera kvalitetsjobb.

Idag handlar det om att jobba med höga volymer, vilket betyder att det är gynnsamt för företaget att automatisera.

– Robotiseringen har gått snabbt sedan vi tog över företaget 2011. Då hade vi bara 5-6 robotar, idag är vi uppe i 20. Det rör sig om en hög investeringstakt. Det går ända för sakta med robotiseringen för att vi skulle klara av den efterfrågan av specialprodukter som finns på marknaden.

En del av kompetensbehovet har Holsby Metall löst genom utbildningar, som erbjuds i NUVABs kompetensnätverk.

 

Fakta

Ett anrikt företag, som startade redan 1937 i Holsbybrunn, är Holsby Metall. Idag har företaget en expanderande marknad med 75 anställda. Behovet att anställa fler ökar hela tiden i en bransch med höga volymer som levereras till den tunga fordonsindustrin. Ägare till Holsby Metall är Simon Nilsson och Mikael Fasth, VD.