• Smalspåret mellan Hultsfred och Västervik är en lång museijärnväg. Foto: Lena Dahlberg
  • Daniel Niklasson är trafikansvarig på Smalspåret. Foto: Lena Dahlberg

Konferenser på Smalspåret ökar

Konferera på rälsen? Absolut. Det är en trend som ökar och har så gjort de senaste fem åren, säger, Daniel Niklasson, trafikansvarig i Tjustbygdens Järnvägsförening.

Aktiviteter i samband med konferenser blir allt vanligare. De senaste fem åren har Smalspåret, en antik museijärnväg som går mellan Hultsfreds och Västerviks kommuner, blivit allt mer populärt.

– Det är en ganska stor ökning när det gäller gruppresor för företag, men även bland föreningar och andra grupper, som gör en reseutflykt kanske i kombination med något annat. Att åka Smalspåret ser många som en kul aktivitet i samband med kanske en konferens.

– Vi ser också att vi ligger bra till geografiskt, mellan Vimmerby och Västervik, där det är mycket företag på gång. Också att detta är en aktivitet som passar för många så jag tror att det är därför det har blivit så populärt att upptäcka banan under sin konferens.

Smalspåret drivs av sammanlagt 60 personer genom en ideell förening, Tjustbygdens Järnvägsförening, och Smålandsbanan sköter om själva anläggningen. Totalt har föreningen 600 medlemmar. Daniel Niklasson säger att resorna på den antika banan har ökat med ungefär 30 procent de senaste fem åren.

– Vi tror att det beror på att vi har förlängt vår säsong för allmänheten. Under högsommaren fram till början på september har vi mycket gruppbokningar.

Vad är det som lockar med konferens på Smalspåret tror du?

– Jag tror att många tycker det är ganska avstressande, man får resa på ett sätt som man inte gör i dag annars. Man kommer ganska nära både natur och sjöar, byar och kor som betar. Jag tror att det handlar om själva naturupplevelsen i kombination med den teknikhistoriska delen, att det är sju mil järnväg som fungerar på samma sätt som den har gjort sedan 1878.

– Smalspåret är ju ett enda långt museum egentligen.