• Carl-Gustav Svensson, VD för Kronfönster, öppnar upp för nyemission och 25 miljoner i nytt kapital till ny fönsterfabrik i Polen.
  • Ständig utveckling av fönster och beslag på Kronfönster, säger Carl-Gustav Svensson.

Kronfönster bygger ny fönsterfabrik för 35 miljoner i Polen

– Kunderna blir delägare genom crowdfunding

Kronfönster stärker ställningarna genom att göra kunderna till delägare. Samtidigt tar företaget upp konkurrensen med större företag som Invido och Svenska Fönster och etablerar ny fönsterfabrik för 35 miljoner i Polen. – Vi blir det första företaget i byggbranschen som tar crowdfunding till hjälp och blir fullsortimentföretag på fönstermarknaden. Det innebär att vi kompletterar vår tillverkning av PVC-fönster med trä och aluminium, säger VD Carl-Gustav Svensson.

För tio år sedan drog Carl-Gustav igång Kronfönster i ett gammalt garage i Rottne. Sedan dess har företaget genomgått en fantastisk utveckling från garageföretag till gasellföretag, den sistnämnda utnämningen har man fått av Dagens Industri fem gånger och den sjätte är på väg:

– Utöver tillväxtmålet på 30 procent per år har vi det långsiktiga målet att bli störst på fönster i Sverige. Vi har sju bolag i fyra länder och närmast väntar en satsning på specialtillverkning av fönster i aluminium och trä i polska Poznan, där Kronfönster investerar 35 miljoner i en helt ny fabrik.

Upprinnelsen till denna satsning var när Knäredfönster AB gick i konkurs och lämnade efter sig en fabrikslokal med komplett utrustning för tillverkning av bland annat beslag, aluminiumprofiler och hyvellinjer. Kronfönster köpte den nedlagda fabriken med inkråm och skickade iväg 50 fulla lastbilar med utrustning till Polen.

Med hjälp av investeringsföretaget Pepins öppnar Kronfönster fönstret på vid gavel just nu för att få in mer kapital genom nyemission, där företaget framför allt välkomnar byggföretag, småsparare och kunder. Genom denna crowdfunding är målet att få 3500 nya delägare och ett nytt kapitaltillskott på 25 miljoner att investera i den nya kompletta fabriken i Polen. Kronfönsters engagemang på Pepins innebär en liten börsnotering, som innebär möjlighet att köpa och sälja aktier i Kronfönster tre gånger per år. Detta kallas den Alternativa aktiemarknaden och kräver Finansinspektionens godkännande. Om fem år har Kronfönster satt upp målet att bli officiellt börsnoterade, lovar Carl-Gustav.

– Nyligen blev jag inbjuden på en konferens på Handelskammaren i Malmö för att berätta om mina erfarenheter av att ha investerat i baltstaterna. Kronfönster har vuxit snabbt och behållit lönsamheten. Nu tar företaget ett steg till för att möta konkurrensen från företag som funnits hundra år på marknaden. Under de tio år Kronfönster existerat på den svenska fönstermarknaden, har fönsterföretaget öppnat upp för ständigt nya marknader och hittills varit gasellföretag sex av åtta möjliga år. Detta är ett bevis på en fantastisk framgångssaga för en genialisk affärsidé.

– Min grundläggande princip bygger på att alla ska ha råd och det är en stor del av framgången hittills, säger Carl-Gustav Svensson, en drivande företagsledare med ständigt nya projekt i sikte.

Fakta Kronfönster

Kronfönster har funnits i tio år på marknaden.

Företaget grundades i Rottne och startade tillverkning i ett gammalt garage 2006.

Grundare och VD heter Carl-Gustav Svensson.

Kronfönster tillverkar och säljer fönster i PVC, trä och aluminium och enbart trä.

Just nu har företaget planer på att bygga en ny fabrik i polska Poznan för 35 miljoner. 25 av dessa miljoner räknar Kronfönster med att få in genom crowdfunding. Det betyder att företaget med tanke på det stora förhandsintresset kan få minst 3500 delägare som köper aktier genom nyemission.

Företagets motto är Tänk stort, Betala smått