• Johan Pettersson säger att han räknar med att Leiab kommer att behöva anställa ytterligare tio personer under året. Foto: Roelof Stroetinga
  • I takt med att det byggs mer i Sverige ökar beställningarna hos fönstertillverkaren Leiab i Mariannelund. Foto: Roelof Stroetinga

Leiab växer så det knakar

16 nyanställda på bara ett halvår

Fönstertillverkaren Leiab i Mariannelund, Eksjö kommun, är inne i en riktig expansionsfas. Bara det senaste halvåret har företaget anställt 16 personer och räknar med ytterligare ett tiotal nyanställningar de närmsta året. Totalt investerar företaget 20 miljoner kronor i syfte att möta den växande marknaden. – Det här är det största steget vi tar i företagets historia vad jag vet, säger Johan Pettersson, VD.

Leiab är en av de större aktörerna på fönstermarknaden och levererar sina produkter till många av landets största byggbolag. Och det byggs just nu många nya bostäder i Sverige så efterfrågan är stor.

– Försäljningen har ökat kraftigt. För två år sedan påbörjades 30 000 nya lägenheter i Sverige och förra året hade det gått upp till 40 000. Det är en stor volymökning och vi måste hänga med för att inte tappa marknadsandelar, säger Johan Pettersson.

20 miljoner

Leiab investerar under en tvåårsperiod närmare 20 miljoner kronor.

Bland annat har företaget låtit bygga en 4 000 kvadratmeter stor lagerbyggnad, och inom ett par månader väntas ett nytt kontor stå klart. Men den största investeringen är den som görs i nya, specialbeställda bearbetningsmaskiner som är en stor del av de många miljoner som satsas.

10 år sedan sist

Företaget räknar med en produktionsökning på 25 procent.

– Det känns jätteroligt. Den senaste expansionen vi gjorde var 2006 men nu hade vi nått en gräns där vi kände att vi inte kunde göra så mycket mer inom våra befintliga väggar. Vi tror och hoppas att vi ska kunna vara i mål med första etappen under slutet av det här året, säger Johan Pettersson.

Fler nyanställningar

I höstas nyanställde Leiab åtta personer och nyligen rekryterades ytterligare åtta tillsvidareanställda. Men för att kunna möta den ökade kapaciteten krävs ännu fler.

– På sikt kommer vi nog att behöva anställa kanske tio till, inom ungefär ett års sikt. Det är orderingången som styr såklart, men jag tror att marknaden kommer att öka ytterligare lite till inom de närmsta åren. Då behöver vi den här kapacitetsökningen för att kunna hänga med och leverera till våra befintliga kunder, säger Johan Pettersson.

– Det känns kul att kunna bereda nya jobb på orten.