• Bo schönbeck besökte bland annat presidentkandidaten Marco Enriquez under resan. Foto: Privat
  • Man besökte bland annat en skola, där värmepannan hade ett antal år på nacken. Foto: Privat

Ljungby vill hjälpa Chile med fjärrvärme

Efter att ha fått besök av en chilensk delegation blev Bo Schönbeck, vd på Ljungby Energi, en av de inbjudna på en resa till Chile. Nu hoppas han kunna hjälpa landet att förbättra sin miljö med hjälp av fjärrvärme och en bättre avfallshantering.

Chile har ambitioner att blir Sydamerikas grönaste land. Därför besökte en delegation därifrån Växjö och Ljungby kommun i augusti.

– Då ville de även besöka vår avfallsförbränningsanläggning i Ljungby och vi informerade lite om fjärrvärme och avfallsförbränning. De blev imponerade och vi blev inbjudna till Clean Nordic Energy seminarium i Chile nu i november, och de ville även att vi skulle komma till de södra delarna av Chile och hålla seminarium där, säger Bo Schönbeck.

Mycket sopor

Redan på vägen in till Santiago från flygplatsen blev det tydligt att Chile har problem med sina sopor.

– Det första vi såg var en flod längs vägen som var full med sopor.

Även luftkvaliteten är ett problem i landet, som en följd av att de flesta eldar med ved i kaminer. Delegationen besökte staden Coyhaique i södra Chile.

– Man kände direkt när man kom ur bilen att luften var dålig.

Vid energiseminariet föreläste Bo Schönbeck om fjärrvärme och avfallsförbränning

– Jag presenterade konkreta förslag på hur problemet kunde angripas. En utav våra pannleverantörer är intresserad av att komma in på den Chilenska marknaden och de har ett koncept där de bygger anläggningen i verkstad och sedan levererar den i ett antal delar för slutmontage på plats. Anläggningen är helautomatiserad och utrustad med avancerad reningsteknik, vilket säkerställer låga emissioner. På så sätt kan man starta en liten fjärrvärmeanläggning som sedan kan byggas ut efter hand och ge bättre luftkvalitet på sikt. Så förhoppningsvis kommer en förfrågan från Chile till leverantören snart.

Stort intresse

Han kände att det fanns ett stort intresse för de här frågorna i Chile.

– De har verkligen viljan att göra något. Tyvärr lutar det åt att Santiago kommer att utses till världens näst mest förorenade stad, så det kommer att ta tid. Men man måste ju börja någonstans och det verkar som att både viljan och pengar finns.

Nu hoppas Bo Schönbeck att resan ska vara början på ett samarbete för att förbättra miljön i Chile.

– Vi kan förmedla kontakter, och våra leverantörer är intresserade av ett samarbete. Det här ger ju affärsmöjligheter för våra företag i Ljungby också. Men det finns mycket att sätta tänderna i, man inser hur långt vi har kommit i de här frågorna i Sverige.