• Björn Arnek, avdelningschef för branschekonomi på Visita, menar att konferensmarknaden är extremt konjunkturberoende. Foto: Pressbild
  • Johan Fägerblad, vd för Svenska möten, säger att läget för konferensmarknaden ljusnade under hösten 2013, och ser ännu bättre ut för 2014. Foto: Michael Folmer / Pressbild

Ljusare 2014 för konferensmarknaden

Men trenden med korta konferenser håller i sig

Efter ett ganska dåligt 2013 ser 2014 ut att vara året då det ljusnar för konferensmarknaden i Sverige. – Konferensbranschen följer den svenska konjunkturen ganska exakt, säger Björn Arnek, avdelningschef för branschekonomi på Visita, besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation.

Den starkaste trenden inom konferensbranschen är att det blir allt vanligare med endagskonferenser utan övernattning. Och de som ändå sover över stannar ofta bara en natt istället för två.

– När man följer hotellstatistiken kan man se att konferensnätterna minskar, medan hotellmarknaden i stort växer kraftigt. säger Björn Arnek på Visita.

– En annan trend är att det startas anläggningar i storstäderna som bara har dagkonferenser, eftersom det är den marknaden som växer, säger Björn Arnek.

Ljusning under 2014

Konferensmarknaden är extremt kojunkturberoende, vilket gör att man hoppas på en ljusning under 2014 om konjunkturen vänder uppåt.

– Det gör nog att kurvan kommer att börja gå uppåt, men konferensmarknaden kommer inte att bli lika stark som den var för tio år sedan.

Byggs många nya hotell

Fler och fler företag slår sig in på konferensmarknaden medan antalet konferenser minskar.

– Särskilt i storstäderna byggs det många nya hotell. Det slår så klart mot anläggningarna som ligger utanför städerna, säger Johan Fägerblad, vd på Svenska Möten, som är ett bokningsbolag och en medlemsorganisation för över 130 konferensanläggningar.

Han menar att det blir viktigare och viktigare för konferensanläggningarna utanför städerna att rikta sig mot privatmarknaden också, så att de får övernattningsgäster även på helgerna.

– Det gäller att locka privatpersoner och turister.

Vilktigt välja rätt plats

Att konferenserna blir kortare gör det också viktigare att de blir mer effektiva.

– Vi bokar 10 000-tals möten varje år, och en trend man kan se nu när konferenserna blir kortare är att det blir ännu viktigare att mötena fungerar och har ett bra syfte. Att rätt personer talar och att man har rätt mötesplats, säger Johan Fägerblad.

Dessutom har även konferensvärlden gått online.

– Vi har lanserat nu att man kan boka möten online, det låter kanske konstigt 2014, men det har faktiskt inte gått innan. Så det tror vi kommer att komma stort under 2014 och 2015 också, säger Johan Fägerblad.

Han tror att antalet konferensanläggningar kommer att minska de närmaste åren.

– Tyvärr tillkommer det många nya, medan antalet konferenser minskar, så det finns en överetablering just nu.