• Nu flyttar Lönns Kläder över till Storgatan, där Lönns Kläder tidigare låg, i ett Sävsjös äldsta hus. – Vi flyttar in i sommar, säger nuvarande butiksägaren Karin Magnusson.
  • Karin Magnusson tog över Lönns Kläder 2009 och har drivit butiken sedan dess.
  • Skyltdockor har återfunnits i Lönns Kläder, som grundades 1934.

Lönns Kläder flyttar tillbaka till Storgatan

Karin förnyar genuin Sävsjöbutik

Den drygt 80-åriga butiken Lönns Kläder i Sävsjö flyttar i sommar över till företagets ursprungliga lokaler på Storgatan mitt i stan. – De senaste 30 åren har butiken legat på Kopparslagargatan men nu gör vi en nystart genom att flytta tillbaka över järnvägen igen, säger Karin Magnusson, ägare till Lönns Kläder.

Det berättas att Lisa Lönn steg av tåget 1934 och upptäckte att det fanns ingen klädbutik i Sävsjö. Sagt och gjort. Hon bestämde sig snabbt för att göra något åt detta och satte planerna på att grunda en manufakturaffär snabbt i verket. Sedan dess har Lönns haft fem ägare.

Ursprungligen låg Lönns Damkläder en trappa upp i Storgatan 8, i början av 70-talet flyttades butiken ner till Brants hus, som var huset bredvid. 1982 flyttade butiken ner till Kopparslagargatan på andra sidan järnvägen och där har den legat sedan dess. Tidigare var det en närköpsbutik här för livsmedel, 2009 tog Karin Magnusson över butiken. Nu flyttar Lönns kläder tillbaka till andra sidan järnvägen igen en bit upp på Storgatan. Karin och maken Anders köper hela fastigheten och inreder butik på första våningen och bosätter sig på andra våningen. Samtidigt säljer de sitt nuvarande hus i en annan del av stan.

Hela flytten nu i modern tid till den aktuella affärsfastigheten, mitt emot Pizzeria Milano, kan ses som en kulturgärning, eftersom denna fastighet, senaste ägare Brant, är ett av Sävsjös äldsta hus. På baksidan finns ett gammalt stall och i källaren inryms en så kallad krutkällare. I den ursprungliga butiken finns ännu gamla skyltdockor kvar från den tiden det begav sig i Lönns Damkläder. som grundades redan på 1930-talet som en av Sävsjös mest genuina modebutiker med egna sömmerskor.

Makarna Karin och Anders Magnusson tar sig an detta som ett renoveringsobjekt med bland annat installation av LED-belysning för att spara energi.

– Vi flyttar in någon gång i augusti och kör höstsäsongen därifrån. Jag tror att vi kommer att ligga i ett bra stråk från Konsum ner förbi biblioteket till Tunneltorget. Här finns också bättre parkeringsmöjligheter än längre ner i centrum.

– Det var mer en tillfällighet att jag tog över Lönns. Jag såg en annons och ville pröva hur det kändes att starta eget efter flera olika jobb. Mitt under finanskrisen 2009 startade jag. Jag tog över en inarbetad specialbutik och det har gått sju år sedan dess. Lite envishet krävs och att man kämpar på när man är inne i verksamheten, fortsätter Karin.

Hon har tidigare varit med i näringslivsföreningen i Sävsjö och Företagarna på Höglandet.

– Som egen företagare lägger man ner enormt mycket tid, det krävs att man tar emot en kund som kommer in fem i sex, även om det är precis före stängningsdags. Det är tuffa villkor för företagare som inte i blir lättare genom krångliga regler.

 

Fakta

Ursprungligen låg Lönns Damkläder en trappa upp i Storgatan 8, i början av 70-talet flyttades butiken ner till Brants hus, som var huset bredvid. 1982 flyttade butiken ner till Kopparslagargatan på andra sidan järnvägen och där har den legat sedan dess. Nu flyttar Karin och Anders Magnusson tillbaka Lönns Kläder till Storgatan 6 i Brants gamla fastighet, ett av Sävsjös äldsta hus.