• Jan Möllefors, VD.
  • I fabriken i Stockaryd tillverkas hyvelbänkar för träslöjdssalar och hobbyverksamhet. Men även skåpsförvaring till skolsalar. Foto: Bröderna Sjöbergs

Lyckat koncept ger resultat

”Det här hade jag inte ens kunnat drömma om”

Förra året var minst sagt ett toppenår för Bröderna Sjöbergs AB i Stockaryd. Företaget ökade sin omsättning med 30 procent i Sverige vilket har lett till nya investeringar i både personal, lokaler och maskinhall. - 2014 var ett fantastiskt år, jag hade inte kunnat drömma om detta ens i min vildaste fantasi, säger VD:n Jan Möllefors.

Hyvelbänkar till träslöjdssalar och inredning i forma av skåp och förvaring till trä- och syslöjdssalar är den stora produktionsdelen på Bröderna Sjöbergs i Stockaryd. Företaget har lång erfarenhet på marknaden och står i dag för 95 procent av produktionen av hyvelbänkar till svenska skolor. Hälften av produktionen går till landets kommuner och resterande går på export i hela världen, med USA som största kund. När företaget startades 1922 tillverkade man såväl möbler som trädelar till bilindustrin och kyrkbänkar.

- Det har varit en mix på produkter genom åren men en röd tråd är att man alltid har arbetat i massiv trä, säger Jan Möllefors.

Han står i dag som ägare till Bröderna Sjöbergs tillsammans med Johan Sjöberg, barnbarn till företagets grundare Axel Sjöberg. Efter att ha drivits som ett familjeföretag i generationer togs företaget över av ett investmentbolag på 1980-talet, somdå valde att satsa mer på möbelkomponenter och färdiga möbler. Bröderna Sjöbergs drevs så fram till 2006 då nuvarande ägare tog över.

- Då valde vi att göra en renodling där vi ville satsa på inredning till trä- och textilslöjdsalar med hyvelbänkar som största produktionsdel, säger Möllefors.

- Vi ville göra det vi var riktigt duktiga på.

Och konceptet lyckades.

- Under åren har träindustrin varit illa ute men vi har ändå haft en stadig omsättning, säger Jan Möllefors.

I fjol slogs alla rekord när man ökade omsättningen i Sverige med 30 procent och den totala omsättningen med 15 procent.

- 2014 var ett fantastiskt år, jag hade inte kunnat drömma om detta ens i min vildaste fantasi, säger Möllefors.

Vinstökningen gjorde att företaget kunde investera i nya maskiner, personalutbildningar och på att utveckla sina lokaler.

- Ska man vara med och fightas på den stora marknaden internationellt måste alla vara uppdaterade och maskinparken måste fungera. Men en stor bidragande orsak till att det gått så bra är framförallt vår personal, som är både engagerad och intresserad och kommer med egna idéer.

Snabba fakta / Bröderna Sjöbergs

* Företaget tillverkar främst hyvelbänkar till träslöjdssalar, men även skåp/förvaring till andra skolsalar

* Hälften av tillverkningen går till Sveriges kommuner, resten går på export

* Antal anställda: 21

* År 2014 ökade Stockarydsföretaget sin omsättning i Sverige med 30 procent, och sin totala omsättning med 15 procent