• Per-Olof Oskarsson blev årets företagare i Hultsfred, efter 15 år vid macken i Mörlunda som är både gammeldags och komplett som servicebutik.
  • Åke Arthursson är köpmannen i Målilla som inte gav upp.

Mackägare blev årets företagare

Årets företagsgala i Hultsfreds kommun hade flera nöjda pristagare, med både nybakade matbröd, bilreparationer och gammeldags hederliga kioskvaror som specialitet.

Galan hölls på hotell Hulingen, där för övrigt ägarparet Jenny och Putte Svensson Sahlin fanns med bland de nominerade i kategorin årets nyföretagare.

Övertagandet av hotellet skedde för drygt ett år sedan och Jenny och Putte har framgångsrikt vänt trenden tack vare satsning på hög standard, fräscha lokaler, god mat och musik för både den unga och den medelålders generationen.

Macken blev hyllad

Vinnarna fanns i fem kategorier och den kanske förnämsta utmärkelsen gick till mackägaren Per-Olof Oskarsson på Mörlunda bilservice, som haft macken i sin ägo sedan slutet av 1990-talet och driver sin verksamhet tillsammans med resten av familjen. Att det återigen säljs drivmedel i Mörlunda är även det Per-Olofs förtjänst.

– Jag ser utmärkelsen som ett bevis på att vi är omtyckta och att innevånarna i Mörlunda uppskattar att vi finns, kommenterade Per-Olof vid överlämnandet.

Årets köpman blev Åke Arthursson på Frendo i Målilla, som när Statiol lade ned i speedwaymetropolen ändå beslutade att fortsätta med sin butik fast i ny regi.

Betydelse för näringslivet

Ett av priserna som överlämnades gick till årets näringslivsstipendiat, som blev Sören Stenbäck på Körners Mekaniska AB, en utmärkelse som går till någon som gjort en betydande insats för det lokala näringslivet.

– För det första är det roligt att bli nominerad och att sedan få ta emot priset betyder ju att man gjort något bra, sade Sören vid överlämnandet av både blommor och diplom.

Årets nyföretagare blev Vincent Oraham på café Gränden, som tog över en liknande verksamhet som lagts ned – men som vågade ändra och förändra.

Resultatet blev ett helt nytt koncept av café, bageri, konditori och lunchrestaurang, en trevlig mötesplats som Hultsfredsborna belönat med sin uppskattning.

Årets UF-företag blev Portable Mobile Charger UF, med fem driftiga unga killar bakom rodret.

God mat och trevlig underhållning inramade företagsgalan, där konferenciern Patric Engqvist var den som höll i ordningen från början till slut.