• Jangir Maddadi har ungefär ett halvår på sig att förvandla ett gammalt magasin för tåg till ett designcentrum vid Ölandskajen i Kalmar. Foto: Ossian Mathiasson

Maddadis högtflygande planer

Göra om ett ödsligt godsmagasin till en möteplats i designens tecken. Det är vad Kalmardesignern Jangir Maddadi gör nu. – Jag tror stenhårt på det här, säger han.

I närmare åtta månader har det gamla godsmagasinet vid järnvägsspåren i Kalmar varit Jangir Maddadis stora projekt.

En mängd olika idéer och bilder har florerat och visualiserats i hans huvud. Nu är han säker på sin sak.

– Idén har mognat så pass länge nu att det inte längre finns några tvivel. Den har fortlevt och finraffinerats dag för dag, jag tror stenhårt på det här, säger Jangir Maddadi.

”Mest en passage”

Lokalen, vars mål är att fungera som möteplats för människor i alla åldrar, ska inrymma café, galleri, konst och uteservering med utsikt mot Kalmar slott.

– För mig är slottet hjärtat i staden men just nu finns det ingen verksamhet anpassad sett till den underbara utsikten. Det är mest en passage, jag vill att människor ska kunna stanna upp, njuta av utsikten, ta en kopp kaffe och kombinera det med konst, design och glas som regionen är berikad med, säger Jangir Maddadi.

Bortsett från hans egna designföremål och möbler som ställs ut blir det även en plats för lokala designers och hantverkare att visa sina produkter.

Att stadsdelen runt slottet växer och att ett nytt universitetscentrum ska byggas i Ölandshamnen är ett plus.

– Jag tror att vi kommer vara en fungerande länk mellan dessa parter.

Inspirerande miljö

Hans ambition är att ha allt klart i slutet av maj.

– Det kan låta omöjligt, speciellt när man ska isolera taketet på 600 kvadratmeter, lägga nytt betonggolv, dra elledningar, fixa kök och bygga ut långsidorna med några meter.

Känslan är ändå god och han hoppas att miljön ska inspirera.

– Jag känner att det kommer bli som jag har visualiserat. Kommunen inser också att det här har ett värde för staden och hjälper till så gott de kan.